Nu har norska regeringen beslutat att det internationella testcentret vid Svinesund ska läggas ner.
Nu har norska regeringen beslutat att det internationella testcentret vid Svinesund ska läggas ner. Bild: Are Kvitnes, Haldens kommun

Testcentret vid Svinesund stänger – för gott

Många tusen bilister har stoppats vid testcentret vid Svinesund, för att få komma in i Norge. Men nu har norska regeringen beslutat att stänga centret för gott, skriver Halden Arbeiderblad.

ANNONS
LocationSvinesund||

För att hantera den stora trafiken över gränsen har testcentret vid Svinesund använt sig av ett område på omkring 35 000 kvadratmeter – motsvarande fem fotbollsplaner.

Tidvis togs uppemot 17 000 coronatester varje vecka under pandemin vid det internationella testcentret vid Svinesund. 2021 genomförde man hela 280 000 coronatester. Men sedan april 2022 har verksamheten stått stilla, skriver Halden Arbeiderblad.

– Sedan i april har vi upprätthållit beredskap för att kunna starta upp igen med kort varsel. Det betyder att vi ända till nu har behållit några anställda och vi har bevarat det stora centret på Svinesund. Nu har vi fått besked av Helsedirektoratet om at även beredskapen ska avslutas, så nu inleder vi arbetet med att lägga ned Svinesund internasjonale testsenter för gott, säger Haldens kommundirektör Roar Vevelstad i ett pressmeddelande.

ANNONS

Testcentret var öppet dag och natt och hade länge en bemanning på cirka 180 anställda. De 35 personer som varit anställda sedan i april sägs nu upp. Det kommer att ta tid innan de sista spåren av testcentret försvunnit från platsen, säger Roar Vevelstad.

– Så snart det är möjligt säger vi upp alla hyresavtal, så att vi kan röja upp på platsen på Svinesund. Vi har olika avtal som ingåtts med en viss varaktighet och därför kommer det att ta lite tid innan alla spår av Svinesund internasjonale testsenter är borta.

LÄS MER:Nya testcentret ska kunna testa 3 500 om dygnet

LÄS MER:Chefen för testcentret: "Smittskyddet är kjempeviktigt för oss!"

LÄS MER:Ny teststation har öppnat vid Svinesund

ANNONS