Här vid norska tullen har den nya coronatest-stationen öppnat från och med tisdagen (arkivbild).
Här vid norska tullen har den nya coronatest-stationen öppnat från och med tisdagen (arkivbild). Bild: Daniel Ivarsson

Ny teststation har öppnat vid Svinesund

På norska sidan av Svinesund har det nu öppnats en coronatest-station, nära tullstationen. Där kan även svenskar testa sig – men bara om de har skäl att komma in i landet.

ANNONS
LocationSvinesund||

Det var i måndags förra veckan som Helsedirektoratet beslutade att öppna teststationer för coronaviruset på alla flygplatser, hamnar och stora gränsövergångar i Norge.

Bland annat har nu en sådan teststation öppnat vid Svinesund, från och med tisdagen. Det skriver Halden Arbeiderblad.

Det ska ha öppet mellan klockan 8 och 22.30 varje dag, men på sikt, skriver den norska tidningen, ska det bemannas dygnet runt.

– Jag vill uppmana alla som är i tvivel, att göra testet. Vi har nu en formidabel testkapacitet i Halden. Ska vi fortsatt ha kontroll på smittan, är det viktigt att vi visar solidaritet och är påpassliga, säger Anne-Kari Holm (SP), Haldens kommunordförande, till Halden Arbeiderblad.

ANNONS

Både norrmän, svenskar och andra som reser in i Norge ska kunna testa sig vid Svinesund.

Från Halden kommuns sida är man tydlig med att testcentret inte är till för svenskar som bara vill komma över och testa sig – detta är för resenärer som har en anledning att resa in i Norge. Har man det så är stationen även öppen för svenskar.

– Men karantänsreglerna gäller fortsatt, oavsett vad ett sådant här test utvisar, säger Henrik Meyer, kommunikationsrådgivare vid Haldens kommun till Strömstads Tidning.

Svenskar som vill resa in i Norge utan att ha något ställe att ha sina tio dagars hemmakarantän kommer även i fortsättningen att avvisas vid gränsen.

ANNONS