På lördagsmorgonen blossade en skogsbrand upp norr om Grebbestad. Nu sällar sig Tanums kommun till Strömstad och andra kommuner i Bohuslän, och inför skärpt eldningsförbud.
På lördagsmorgonen blossade en skogsbrand upp norr om Grebbestad. Nu sällar sig Tanums kommun till Strömstad och andra kommuner i Bohuslän, och inför skärpt eldningsförbud. Bild: Privat

Skärpt eldningsförbud i Tanums kommun

Det är väldigt torrt i markerna och stor risk för bränder. Därför meddelar Tanums kommun att det är skärpt eldningsförbud i hela kommunen från klockan 14 i dag, onsdag. Sedan tidigare har även Strömstads kommun ett skärpt eldningsförbud.

ANNONS
LocationTanum||

Med rådande eldningsförbud är det redan stopp för engångsgrillar i Slottsskogen och spontangrillning i skog och mark. Men nu är det fler och fler kommuner i Västsverige som skärper eldningsförbudet ytterligare på grund av den höga brandrisken.

– Vi har extremt torrt läge i hela länet, säger länsstyrelsens beredskapshandläggare Patrick D’Imporzano.

På onsdagen sällade sig Tanum till de kommuner som infört skärpt eldningsförbud – Strömstad har infört det sedan tidigare.

Nu blir det nu alltså även förbjudet att grilla vid fasta grillplatser på allmän plats.

Skärpt eldningsförbud innebär förbud mot all eldning med fast bränsle, till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar, i naturen. Det är trots det skärpta eldningsförbudet tillåtet att grilla på egen tomt, förutsatt att anordningen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning. Det är också tillåtet att laga mat på friluftskök som drivs av gas eller vätska om det kan göras utan risk för brandspridning till skog och mark.

ANNONS

Den som grillar måste vara mycket försiktig och säkerställa att anordningen är utformad så att det inte finns risk för att eld, glöd eller gnistor sprids

Om man "uppsåtligen eller genom oaktsamhet" bryter mot eldningsförbudet kan man dömas till böter.

LÄS MER:Skärpt eldningsförbud i Strömstad

LÄS MER:Skogsbrand i Tanum

LÄS MER:Räddningscheferna om brandrisken: "Är på tårna"

ANNONS