Socialminister Lena Hallengren på Socialdepartementet i Stockholm.
Socialminister Lena Hallengren på Socialdepartementet i Stockholm. Bild: Mia Höglund

Regeringen tar bort coronarestriktioner för offentliga sammankomster

Deltagartaken för sammankomster tas bort den 29 september, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid dagens presskonferens.

ANNONS
|

Under tisdagen höll socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) en pressträff. Medverkade gjorde också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Deltagarbegränsningar för allmänna och offentliga sammankomster, bland annat för sport- och idrottsevenemang, ska upphöra i september.

Från och med 29 september tas deltagartaken bort, det meddelar regeringen på sin presskonferens.

– Deltagarbegränsningar för allmänna, offentliga och privata sammankomster kommer att tas bort, säger Lena Hallengren.

Beskedet innebär att bland annat fotbolls- och hockeyarenor kommer kunna fylla sina läktare igen, då avståndskravet mellan sällskap också slopas.

– I slutet av denna månad kommer vi kunna ha fulla salonger och läktare runt om i landet, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

ANNONS

Förslag om vaccinationsbevis läggs ut på remiss

Hallengren säger också att regeringen ser över möjligheterna att ett vaccinationsbevis ska kunna användas. Det finns en plan för hur de ska kunna användas.

– Men tanken är inte att det ska behöva användas utan vi har beretts för att vi ska ha en beredskap och nu remitterar vi detta, säger Hallengren.

Lena Hallengren meddelar dock att vaccinpass inte kommer behöva användas om man lyfter deltagartaket. Förslaget är på remiss om det är så att man inte kan lätta restriktionerna den 29 september.

– Då försvinner nyttan med ett vaccinationsbevis. Det var ju för att kunna ta in fler, säger Lena Hallengren.

Passen kan i så fall komma att användas vid stora evenemang där restriktioner fortfarande kan finnas kvar, om Folkhälsomyndigheten rekommenderar det.

– Stora evenemang för 15 000 vill vi fråga Folkhälsomyndigheten om man ska ha tak eller begränsningar på något sätt. Det är inte säkert att de tycker det, säger Hallengren.

”Kan tydligt se effekten av vaccinationerna”

Som grund till detta beslut ligger en god vaccinationstakt där runt 80 procent av Sveriges befolkning idag är vaccinerade.

– Vaccinerna har visat sig vara effektiva. Vi har en god vaccinationstäckning och kan tydligt se effekten av vaccinationerna. Vi har de lägsta dödssiffrorna i Europa, säger Folkhälsomyndighetens Johan Carlson.

ANNONS

Johan Carlson meddelar också att om man är fullvaccinerad efter den 29 september kommer man kunna leva som vanligt.

– Ännu mer återgår till det normala. Är man fullvaccinerad kan man i stora drag leva som vanligt. Svar ja.

Folkhälsomyndigheten får under presskonferensen en fråga om man efter den 29 september kommer kunna gå ut på nattklubb igen. På den frågan är Johan Carlson tydlig.

– Ja.

Här är restriktionerna som försvinner 29 september

Rådet att arbeta hemifrån tas bort.

Deltagartaket för allmänna sammankomster tas bort.

Deltagartaket för privata sammankomster tas bort.

De restriktioner som finns kvar för serveringsställen tas bort (till exempel storlek på sällskap och avstånd mellan sällskap).

Frågan om vaccinpass på större evenemang går ut på remiss.

ANNONS