Löfven: Håll avstånd på sportlovet

Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanar alla sportlovsfirare att ta ansvar.

ANNONS
|

Vid torsdagens pressträff betonar statsminister Stefan Löfven smittrisken vid resor under sportlovet.

Han understryker att det är viktigt hur man beter sig under resan, på bensinmacken, i skidbacken och i matbutiken.

– För att bryta smittspridningen så måste alla träffa så få som möjligt och hålla avstånd, säger han.

Kommunerna rekommenderas hålla icke nödvändig verksamhet stängd till 7 mars.

– Sverige befinner sig i ett skört läge. På många platser i landet ökar antalet bekräftade fall av covid-19. Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för en tredje våg är betydande. Det måste vi tar på allvar, säger Löfven.

Regeringen har tidigare uppmanat kommuner att hålla icke nödvändig verksamhet stängd fram till den 21 februari. Den uppmaningen förlängs nu fram till 7 mars. Fritidsaktiviteter för barn och unga undantas dock som tidigare.

ANNONS

Stefan Löfven säger också vid pressträffen att så många som möjligt måste arbeta hemifrån för att förhindra en tredje våg i smittspridningen i Sverige.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att sjukvården är tungt belastad. Hon uppmanar att man vid misstänkt smitta genast ska testa sig.

– Alla bör testa sig vid symptom som kan vara covid-19. Det är så vi kan smittspåra och förhindra smittspridning, säger Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att endast genom att enskilda minskar sina kontakter kan smittspridningen minska.

– Det är ett allvarligt läge, flera regioner rapporterar att läget är bekymmersamt och oroväckande. Smittspridningen drivs genom umgänge. Ska du resa under sportlovsveckorna, gör det på ett ansvarsfullt sätt, säger Johan Carlson.

ANNONS