Totalt är det omkring 1,45 miljoner vuxna svenskar som inte har tagit två doser covid-19-vaccin, varav knappt en femtedel alltså bor i Västra Götaland.
Från och med i onsdags får de inte längre gå på många av inomhusevenemangen i Sverige, såsom konserter och ishockeymatcher. De har heller inte tillgång till många nattklubbar eller religiösa sammankomster, vilket vaccinerade har.
Flest ovaccinerade finns i de yngre åldersgrupperna, men statistiken visar också att socioekonomiska faktorer spelar roll. Göteborg är den stad som kanske har tydligast skillnader där, med områden som Gårdsten, Bergsjön och Biskopsgården med förhållandevis låg vaccinationstäckning.
Rygge: Beror inte på dålig kommunikation
Sveriges regioner har ansvarat för att nå ut till alla invånare med erbjudandet om vaccinationen, ett arbete som nu har pågått i elva månader och finansierats med mångmiljonbelopp av staten. Trots det har Västra Götaland alltså inte lyckats övertyga 256 000 invånare om nyttan med vaccinet, innan de nu stängs ute från evenemang.
– När vi har kommit så här långt nu beror det inte på att det är dålig kommunikation eller låg tillgänglighet. Det finns all möjlighet i världen att ta sin första och sin andra dos om man ännu inte har gjort det, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.
Vi pratar om omkring en kvarts miljon personer. Har alla verkligen blivit övertygade om nyttan, på det sättet som era informationsinsatser har handlat om?
– Ja, det skulle jag säga. Vi har haft massiva informationsinsatser, och fortsätter ha massiva informationsinsatser mot riktade områden där vi ser att täckningen är låg. Har man ännu inte bestämt sig för att ta den första eller andra dosen beror det inte på att man inte vet att det är viktigt. Då är det något annat.
Vad för något, tror du?
– Det kan nog de personerna själva svara bättre på. Men en hel del har ju behövt tänka, fundera och avvakta och se hur det ser ut med biverkningar och annat. Många av dem som har väntat har ju valt att ta dosen.
Hade ni kunnat göra mer för att kunna nå fler av de drygt 250 000 personerna tidigare?
– Vi har ju jobbat för att nå så många som möjligt hela vägen. De som ännu inte har valt att ta den första dosen har alla möjligheter i världen att göra det. Vår uppgift är att se till att förutsättningarna finns för att ta sprutan, men man måste själv bestämma sig för att göra det.
LÄS MER:Så mycket smittar du om du är vaccinerad mot covid-19
Hög vaccinationsvilja – låg täckning
GP har under hösten kunnat uppmärksamma personer som haft svårt att veta hur man gör för att vaccinera sig, och varför man ska göra det. En faktor som Folkhälsomyndigheten konstaterat gör att vaccinationstäckningen varierar är ens födelseland, med svenskfödda vaccinerade i högst utsträckning.
Nyligen släppte myndigheten en rapport där 1 172 invånare i Sverige, födda i Afrika och Mellanöstern, svarade på om de hade vaccinerat sig eller tänkte göra det. Frågorna ställdes i augusti och september, så vissa saker kan ha förändrats sedan dess, men slutsatsen som Folkhälsomyndigheten landade i var att det fanns en ”hög vaccinationsvilja men låg vaccinationstäckning” i gruppen.
– Allt som vi har fått till oss – efter alla våra insatser och våra dialoger med gruppen ovaccinerade, och andra som jobbar med gruppen – visar att tillgänglighet och nära dialog är det som gäller. Vi har haft det under en längre tid och det fortsätter vi med. Sedan finns det fortfarande folk kvar att nå, men de som inte har tagit sprutan måste själva bestämma sig för att gå till torget, eller var vi har vår enhet, och faktiskt ta sprutan, säger Kristine Rygge.
Så även när Folkhälsomyndigheten skriver att det är hög vaccinationsvilja och låg vaccinationstäckning, så menar du att ni har gjort er bit?
– Vi har gjort vår bit, men vi är inte färdiga. Vi har fortfarande, som jag säger, stora insatser för att nå dem som ännu inte har tagit den första dosen i de riktade områdena med låg vaccinationstäckning generellt.
LÄS MER:Kyrkan väljer bort vaccinbevis - men det krävs för hockey och julshow