Fjärde dos coronavaccin rekommenderas till 80-plussare

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som är 80 år och äldre, eller har äldreomsorg, tar en fjärde dos covid-19-vaccin.

ANNONS

Personerna som nu rekommenderas en fjärde vaccindos ska ta den tidigast fyra månader efter dos tre.

– En påfyllnadsdos stärker skyddet. Därför bedömer vi att personer som är 80 år och äldre har nytta av en andra påfyllnadsdos, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:FHM öppnar för ny strategi – vaccination kan enbart riktas mot riskgrupper

Hög smittspridning av covid-19

Bakgrunden till beslutet är att smittspridningen av covid-19 fortfarande är omfattande i Sverige och att risken att bli svårt sjuk om man smittas ökar med stigande ålder.

Vaccinerna skyddar mot att bli smittad, svårt sjuk och dö i covid-19. Äldre personers immunförsvar har dock generellt sett en sämre förmåga att svara på vaccinationen och ge ett långvarigt skydd mot sjukdomen. Folkhälsomyndighetens förhoppning är alltså att en fjärde dos ska stärka det skyddet.

ANNONS

LÄS MER:Symptom på covid-19 från 9 februari – det här gäller med karantän nu

Vaccinationen inleds vecka 8

Rekommendationen om en extra påfyllnadsdos gäller alla som är 80 år och äldre samt personer som bor på äldreboenden, har hemtjänst eller hemsjukvård. Gruppen började erbjudas den tredje dosen den 28 september 2021.

Arbetet med att ge en fjärde dos kommer att inledas i regionerna från och med nästa vecka, vecka 8, skriver Folkhälsomyndigheten.

Vaccinerna som erbjuds är desamma som när den tredje dosen gavs: Comirnaty från Pfizer-Biontech och Spikevax från Moderna, som ges i halv dos.

LÄS MER:Då kan du ta dos 3 av vaccinet efter att ha haft covid-19

LÄS MER:Anders Tegnell: ”Vi går in i ett nytt skede”

LÄS MER:Antikroppar hos 85 procent av svenskarna

ANNONS