För att skydda nyfödda barn mot kikhosta rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten gravida kvinnor att vaccinera sig från vecka 16. Arkivbild.
För att skydda nyfödda barn mot kikhosta rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten gravida kvinnor att vaccinera sig från vecka 16. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

FHM rekommenderar vaccination mot kikhosta för gravida

För att skydda nyfödda barn mot kikhosta rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten gravida kvinnor att vaccinera sig från vecka 16.
– Vaccinen mot kikhosta är väl beprövade och har visat få biverkningar, säger Johanna Rubin, utredare på myndigheten, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Syftet med den nya rekommendationen från FHM är att skydda nyfödda barn tills de själva kan vaccineras vid tre månaders ålder. Vaccinet erbjuds till alla barn genom vaccinationsprogrammet för barn.

– Detta är både ett säkert val för den gravida och ger ett bra skydd för det nyfödda barnet. Vaccinen mot kikhosta är väl beprövade och har visat få biverkningar, säger Johanna Rubin, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Majoriteten behöver sjukhusvård

Genom vaccinationen bildar den gravida kvinnan antikroppar, vilket i sin tur ger det nyfödda barnet skydd.

Kikhosta är en smittsam luftvägsinfektion som kan ge en långvarig och besvärlig hosta. För de yngsta barnen kan kikhosta vara en mycket allvarlig och ibland livshotande sjukdom.

ANNONS

En majoritet av de barn under tre månader som insjuknar behöver sjukhusvård, enligt Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Snart dags för höstdosen – då kan du vaccineras mot covid-19 igen

ANNONS