GP:s klimatreporter Magdalena Rosen förklarar vad nya IPCC-rapporten egentligen betyder.
GP:s klimatreporter Magdalena Rosen förklarar vad nya IPCC-rapporten egentligen betyder. Bild: SCANPIX SWEDEN och GP

Fem punkter: Det innebär FN:s nya klimatrapport

På måndagen släppte FN:s klimatpanel IPCC sin tyngsta rapport hittills. Det var många tunga besked men också en del hoppfulla. GP:s klimatreporter Magdalena Rosen förklarar vad rapporten egentligen betyder.

ANNONS
|

Vad har hänt?

IPCC har släppt sin sjätte sammanfattande rapport om klimatförändringarna (AR6). Det är den mest omfattande klimatrapporten någonsin och den bygger på tusentals forskningsrapporter som granskats och gåtts igenom av tusentals människor.

Varför är det viktigt?

IPCC:s rapporter är forskarvärldens sätt att kommunicera med beslutsfattarna om klimatet. När de slår fast något så är det så bra underbyggt forskningen förmår. Den här rapporten slår fast att mänskligheten står inför en gigantisk utmaning. Utsläppen av växthusgaser har fortsatt att öka. Temperaturen har höjts med 1,1 grader och det märks redan nu. Extremvädren har blivit värre och styrkan i dem accelererar för varje tiondelsgrad som temperaturen ökar. Nästan halva jordens befolkning bor i regioner som räknas som mycket sårbara för klimatförändringarna, och under det senaste decenniet var dödsfall från översvämningar, torka och stormar 15 gånger högre i dessa regioner jämfört med andra.

ANNONS

Ska man vara orolig?

Ja, det ska man. För att vi ska klara att hålla temperaturökningen under 1,5 grader så måste utsläppen minska med hälften till 2030. Det handlar om en extrem utsläppsminskning som måste ske den här mandatperioden. Samtidigt ger rapporten också hopp. Det finns lösningar och teknik som gör det möjligt att ställa om.

Vad kommer att hända nu?

Rapporten finns i två format. Ett lite mer omfattande som riktar sig till tjänstemän och en mer sammanfattande som riktar sig till beslutsfattare. Förhoppningen från FN är att politiker världen över tar rapporten på allvar och börjar sprinta istället för att gå.

Hur påverkar det här Sverige?

Jag har ställt frågan till vår klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och hennes svar är att våra mål ligger fast och att vi ska nå dem. IPCC ger inga egna konkreta politiska förslag, men enligt forskare jag pratat med så innebär det så klart en stor jättestor utmaning men också en möjlighet att ställa om, vilket skulle gynna generationer framåt.

LÄS MER:FN:s klimatpanel: Det är möjligt med en hållbar framtid för alla

ANNONS