Alla över 65 år erbjuds fjärde dos

Personer som är 65 år eller äldre rekommenderas nu att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Dessutom omfattas personer mellan 18-64 år med måttlig till allvarlig immunbrist.

Nu närmar det sig fyra månader sedan personer som är 65 år eller äldre fick sin senaste vaccindos, enligt Folkhälsomyndigheten. Den andra påfyllnadsdosen, eller den fjärde vaccindosen, bör tas från det att fyra månader har gått sedan senaste vaccinationstillfället. För personer med immunbrist kortas tiden till tre månader.

Sedan tidigare har personer som är 80 år eller äldre erbjudits en fjärde dos men nu utökas alltså åldersspannet.

– Målet är precis som tidigare att förhindra allvarlig sjukdom och död i covid-19. Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos, skriver Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i pressmeddelandet.

ANNONS

De som erbjuds en andra påfyllnadsdos nu under våren erbjuds troligen en ny påfyllnadsdos i höst, som stärkt skydd inför vintersäsongen. Folkhälsomyndigheten återkommer med beslut i den frågan senare i år.

ANNONS