Åklagare om mordet i Visby: ”Riktat mot psykiatrin”

Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds i Visby under Almedalsveckan. En tidigare ostraffad man har erkänt handlingen och på torsdagen begärde åklagaren honom häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

ANNONS
LocationVisby|
|

Det var på Almedalens näst sista dag som en man attackerade en kvinna vid Donners plats mitt i centrala Visby. På kvällen meddelade polisen att kvinnan har dött av sina skador, som de beskrev som stickskador.

På torsdagsförmiddagen erkände den misstänkte mannen brott och på eftermiddagen kom beskedet om att han har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Häktningsförhandlingen kommer att äga rum i Visby tingsrätt under fredagsförmiddagen klockan 10.

Kammaråklagaren Petra Götell har tidigare sagt att den misstänkte mannen lider av psykisk ohälsa.

– Han har berättat varför han har gjort som han har gjort, det är riktat mot psykiatrin skulle jag säga. Det handlar om det psykiska måendet och psykiatrin i Sverige.

ANNONS

Sveriges kommuner och landsting (SKR) har bekräftat att kvinnan som attackerades, Ing-Marie Wieselgren, 64 år, var organisationens psykiatrisamordnare.

– Som det ser ut var hon det tilltänkta offret på grund av sin yrkesroll, säger Petra Götell.

Ing-Marie Wieselgren avled efter knivattacken.
Ing-Marie Wieselgren avled efter knivattacken.

Enligt åklagaren ska mannen ha begått gärningen under narkotikapåverkan. Efter attacken sprang han från platsen, men brottades ner i närheten. En stor polisinsats inleddes och kvinnan fördes i ambulans till sjukhus.

– Det var strax efter Jimmie Åkessons pressträff här på eftermiddagen som vi såg väldigt många poliser springa upp mot ett litet torg, berättade Sanna Arbman Hansing, GP:s reporter, som befinner sig i Visby med anledning av Almedalsveckan.

Mannen är tidigare ostraffad

Mannen är nu anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Han är tidigare ostraffad och förhördes en första gång under onsdagen.

Det har cirkulerat uppgifter om att han kopplas till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Kammaråklagare Petra Götell säger att eventuella kopplingar till NMR inte är fokus för utredningen i nuläget.

– Anledningen till att vi uttalar oss om NMR är att det har kommit fram uppgifter via media, och det är ingenting som vi har sett utan vi ser snarare en psykisk ohälsa som motiv, säger Petra Götell.

NMR skriver i ett uttalande att mannen varken är eller har varit medlem eller stödmedlem i organisationen.

ANNONS

Regiondirektören: ”Ofattbart”

På torget i centrala Visby ligger flera välbesökta uteserveringar och många personer bevittnade händelsen.

– Vi ska även titta om våra övervakningskameror har fångat något intressant, säger Ola Österling, polisens presstalesperson.

Infarten till Donners plats stängdes av för alla fordon förutom polis och räddningstjänst. Flera arrangemang flyttades för att ge plats åt polisens arbete.

– Att det här skulle hända på en så vanligtvis lugn plats är ofattbart. Vi har under dagen genomfört flera praktiska åtgärder. Tillsammans med Svenska kyrkan har vi dessutom öppnat en mötesplats dit det går att komma från nu och framåt, säger Peter Lindvall, regiondirektör på Gotland.

Annie Lööf i närheten

Bara några minuter efter dådet skulle Centerpartiets partiledare Annie Lööf hålla en pressträff cirka 20 meter från platsen.

– Det är omskakande och otäckt. En kvinna kämpar för sitt liv och jag känner med henne, hennes anhöriga och vänner, sa hon under onsdagskvällen.

Centerledaren höll sitt partiledartal under kvällen, även om det inte var helt självklart efter knivattacken.

– Jag bestämde mig för att göra det för att i tider som dessa med mycket oro är det viktigt att vi är tillsammans. Självklart kommer talet att vara förändrat och präglas av det fruktansvärda som hänt här bara ett stenkast från Almedalens scen, sa Annie Lööf innan talet.

ANNONS

Flera partiledare valde att uttala sig om dådet på Twitter. Johan Pehrson, Liberalernas partiledare kallade händelsen ”tragisk”. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar skrev: ”Mina tankar är med kvinnan och hennes anhöriga.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som precis lämnat Almedalen, skriver på Twitter: ”Just hemkommen från Almedalen och nås av den hemska nyheten att en kvinna knivhuggits och allvarligt skadats vid Donners plats mitt i Visby”.

Almedalsveckan fortsätter

Trots mordet kommer den välbesökta Almedalsveckan fortsätta som planerat. Polisen gör ingen annan bedömning än att hotbilden mot arrangemanget är oförändrad. Under torsdagen kommer Miljöpartiets språkrör Per Bolund att tala från stora scenen.

– Det är ytterst angeläget att vi fortsätter att mötas och samtala, genomföra evenemang som står för människors lika värde, yttrandefrihet och medmänsklighet, säger Peter Lindvall, regiondirektör på Gotland.

LÄS MER:Ing-Marie Wieselgren knivdödades i Almedalen

ANNONS