Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S). Bild: Anna Tärnhuvud

Sverige inför krav på vaccinpass i Norden

Sverige inför krav på vaccinbevis för inresande från de nordiska länderna på grund av den ökade smittspridningen i Europa. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT. Under dagen har även regeringen och Folkhälsomyndigheten hållit en pressträff där de presenterade nya åtgärder.

ANNONS
LocationStrömstad||

Covid-19 sprider sig i Europa och nu ökar även smittan på flera platser i Sverige. Under vecka 49 hade Västra Götalandsregionen högst antal fall sedan i maj och störst är ökningen bland unga. Det har även rapporterats om höjda virusnivåer i Göteborgs avloppsvatten.

– För tre veckor sedan gick det upp, sen gick det ner lite, och förra veckan upp igen. Nu är vi uppe som i slutet av tredje vågen, som vecka 17 (slutet av april 2021 reds anm). Det är en klar ökning, precis som i Malmö och i Stockholm, sa Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin, till GP.

ANNONS

Under tisdagen rapporterades det om att fler läggs in på sjukhus. Även om ökningen fortfarande är marginell så flaggade Folkhälsomyndigheten för att fler restriktioner kan komma att införas, om tendensen fortsätter.

Nu rekommenderas alla som reser in i Sverige att testa sig, med undantag för barn under 16 år. Även gränspendlare är undantagna

På torsdagen kom även beskedet att Sverige inför krav på vaccinbevis för inresande från de nordiska länderna.

– Vi ser ju en ökande smittspridning i Europa men också i våra grannländer och i Sverige har vi nu krav på covid-pass med inresa från alla länder utom Norden. I dag kommer regeringen att fatta ett sådant beslut om att det kommer vara ett sådant krav även för de nordiska länderna, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Detta börjar gälla från och med den 21 december.

Klockan 10 på torsdagen höll socialminister Lena Hallegren (S) och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Karin Tegmark Wisell en pressträff där de presenterade information kring de nya reglerna för inresande.

– Åtgärden är viktig för att minska risken för smittspridning, sa Lena Hallengren under pressträffen.

Karin Tegmark Wisell förklarar att alla inresande även rekommenderas att testa sig efter ankomst till Sverige - med vissa undantag.

– Nu rekommenderas alla som reser in i Sverige att testa sig, med undantag för barn under 16 år. Även gränspendlare är undantagna - de behöver inte testa sig vid varje inresa, säger Karin Tegmark Wisell och hänvisar till information i frågan på Folkhälsomyndighetens hemsida.

ANNONS
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Bild: Skämrpdump

Ovaccinerade bör begränsa julfirandet

På pressträffen säger Hallengren att läget i pandemin har försämrats och att ytterligare åtgärder kan komma införas den närmsta tiden. Bland annat kan vaccinbevis införas på restauranger och gym.

– Regeringen har bland annat remitterat ett förslag om vaccinationsbevis på till exempel restauranger och gym och kan bli aktuellt i ett försämrat läget, säger Hallengren.

Under pressträffen redovisades det även för de rekommendationer som gäller kring jul och julfirandet. Lena Hallengren berättar att det för vaccinerade är okej att fira med familj och vänner men att man bör vara beredd att ställa in om man får symptom.

– Ovaccinerade bör endast fira med närmaste. Ovaccinerade bör inte heller träffa de i riskgrupp eller de som är 70 år och äldre, säger Hallengren.

På presskonferensen presenterades även nya åtgärder för fritidsaktiviteter för barn och unga. Aktiviteter kommer fortsatt att kunna genomföras men Folkhälsomyndigheten kommer att presentera skärpta rekommendationer för arrangörerna för att kunna genomföra arrangemangen på ett smittsäkert sätt.

– Även om vi har en mer gynnsam situation än många andra länder i Europa så är vi mitt uppe i en pandemi och vi har ett stigande antal fall. Det innebär att vi kan inte leva som vanligt, säger Karin Tegmark Wisell under torsdagens pressträff.

ANNONS
ANNONS