Det går cirka 59 000 pellets på en liter och de är mycket svåra att plocka, enligt organisationen Pelagiska som städar stränder i Tanums kommun.
Det går cirka 59 000 pellets på en liter och de är mycket svåra att plocka, enligt organisationen Pelagiska som städar stränder i Tanums kommun. Bild: Anna Rehnberg

Plastpellets i Bohuslän blir fråga för regeringen

Riksdagsmannen Rickard Nordin (C) kräver svar från regeringen om vilka åtgärder som kommer att vidtas med anledning av plastutsläppet som nått Norra Bohuslän. I förra veckan lämnade han in en riksdagsfråga till klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP).

ANNONS
|

I både Strömstads och Tanums kommun driver det in plastpellets från den container som sprang läck på fartyget Trans Carrier från rederiet Sea-Cargo i slutet av februari. Totalt släpptes det ut cirka 13 ton pellets.

LÄS MER:13 ton plastpellets läckte ut - driver in längs Bohuskusten

– Vi vill veta hur regeringen tänker sig att hjälpa de drabbade kommunerna med det här. Det handlar om att driva internationella processer mot rederier. Det är en sak att rederiet sagt att man ska betala, en annan sak att göra det när det väl kommer till kritan, säger Rickard Nordin till Dagens nyheter.

Enligt DN har Kustbevakningen meddelat att de ser händelsen som en nedskräpning och inte ett utsläpp. Därför faller ansvaret på kommunerna vilket Rickard Nordin (C) är skeptisk mot.

ANNONS

– Det är anmärkningsvärt att ingen har sett det här problemet. Det är tydligt att det finns ett lagstiftningsglapp och det måste regeringen ta tag i och täppa till.

Rickard Nordin (C) tycker att makthavare i landet har varit sena med att reagera och tror att det är knutet till den geografiska platsen.

– Hade det här varit Stockholms skärgård är jag säker på att det funnits ett helt annat intresse för att agera mycket tidigare och mycket tydligare, säger han.

LÄS MER:Pelagiska har samlat in 75 ton plast på Västkusten

ANNONS