Plastpelletsen beskrivs som små, vita plastkulor med en diameter på cirka tre millimeter. Arkivbild.
Plastpelletsen beskrivs som små, vita plastkulor med en diameter på cirka tre millimeter. Arkivbild. Bild: Heiko Junge

13 ton plastpellets läckte ut - driver in längs Bohuskusten

Omkring 13 ton plastpellets släpptes ut i havet när ett fartyg på väg från Nederländerna till Norge fick ett hål på en container i februari. Nu börjar plast som befaras komma från fartyget att flyta i land längs Västkusten, skriver DN. Utsläppet kan få stor miljöpåverkan.

ANNONS
|

Det var natten till den 23 februari i år som fartyget M/V Trans Carrier fick ett hål på en container när lasten förskjutits på grund av kraftiga vindar. Händelsen ska inte ha upptäcktes förrän under slutet av resan enligt rederiet Sea-Cargo. Då hade redan hälften av lasten läckt ut i havet.

Och nu har verkar alltså plasten ha hittats vid Bohuskusten.

Pelagiska, en organisation som städar stränder i Tanums kommun, rapporterar om upptäckten till DN. Emil Olofsson och Tomas Eriksson, strandstädare, jämför händelsen med ett oljeutsläpp och menar att utsläppet kan få stora konsekvenser för miljön.

– Fåglarna tror ju att det här är mat och de kan ju dö när de får plasten i sig, säger Emil Olofsson till DN.

ANNONS

Pelletsen ska ligga i drivor i kustbandet och beskrivs som små, vita plastkulor med en diameter på cirka tre millimeter. Emil Olofsson och Tomas Eriksson tror således att saneringsarbetet kan bli komplicerat. När plasten väl hamnat på land sprids varje pellets med vindarna.

Ska ha kommit till Göteborgs södra skärgård

Enligt uppgift till DN har plastkulorna även hittats på Styrsö i Göteborgs södra skärgård och i Fiskebäckskil. Fynd ska även ha gjorts i Danmark och har stora mängder pellets dykt upp i Norge längs kustområdena vid Oslofjorden.

Enligt norska myndigheter är den svenska kustbevakningen informerad om utsläppet.

Martin Hassellöv, professor vid Göteborgs universitet och studerar marina föroreningar, tror att det är sannolikt att de plastpellets som hittats på Västkusten kommer ifrån fartyget M/V Trans Carrier.

– På ett sätt kan man likna det här med ett oljeutsläpp, men eftersom det är ovanligt känner vi inte riktigt till konsekvenserna, säger Hassellöv.

Ett liknande utsläpp ska enligt Hassellöv ha skett i Sydafika 2018 och beskrevs då som en ekologisk mardröm.

ANNONS