Nu stramar Sverige in reserestriktionerna

För att få lov att korsa gränsen till Sverige måste alla utländska medborgare från och med den 28 december uppvisa ett negativt covidtest som inte är äldre än 48 timmar gammalt. Kravet gäller alla personer över tolv år - med undantag för gränspendlare och de som är skrivna i Sverige.

ANNONS
LocationSvinesund||

e

Från och med tisdag nästa vecka krävs ett negativt PCR-test för att passera gränsen.
Från och med tisdag nästa vecka krävs ett negativt PCR-test för att passera gränsen. Bild: Hannah Palmhagen

När kravet på ett negativt test införs kommer det inte längre att krävas ett giltigt vaccinationsbevis för att passera gränsen till Sverige.

Detta meddelade regeringen på onsdagseftermiddagen.

– Krav på negativt PCR-test är tänkt till utländska medborgare som är här som turister. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade, sa Magdalena Andersson till Aftonbladet under tisdagen.

De nya reglerna kommer också att gälla personer som reser på dagstur till Sverige för att handla, förklarar statsministerns pressekreterare, Darina Agha, för NRK.

– Folkhälsomyndigheten har bedömt att det krävs på grund av smittrycket, säger Agha.

Testet kan vara PCR/NAAT-test eller antigentest, enligt Folkhälsomyndighetens information, uppdaterad på fredagen.

ANNONS

För gränspendlare räcker det fortsatt med ett negativt test i veckan samt ett giltigt covidbevis. Så även för de utländska medborgare som är skrivna på svensk adress. För svenska medborgare råder inga restriktioner för att korsa gränsen till Sverige.

Detta gäller vid svenska gränsen

Norrmän som reser in i Sverige ska sedan tisdagen denna vecka antingen ha ett bevis på vaccinering mot covid-19, ett negativt test som inte är äldre än tre dygn gammalt eller visa upp att man tillfrisknat från en infektion.

Reglerna gäller inte för gränspendlare som fortsatt ska testa sig en gång i veckan och inte heller för de norrmän som korsar gränsen på dagstur – dessa behöver inte visa något intyg utan får köra in fritt, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM).

Från den 28 december införs i stället kravet på ett negativt covidtest, taget inom 48 timmar före ankomst till Sverige, för att tillåtas inresa, för alla över 12 år.

Testet kan vara PCR/NAAT-test eller antigentest, enligt Folkhälsomyndighetens information, uppdaterad på fredagen.

Detta kommer även att gälla norrmän som korsar gränsen på dagstur. Undantag görs även i fortsättningen för gränspendlare, som fortsatt ska testa sig en gång i veckan. Undantag görs även för utländska medborgare som är skrivna på svensk adress.

För svenska medborgare gäller att svenska gränsen är öppen utan restriktioner.

ANNONS