Så handlar Jenny billig mat – trots att priserna rusar

Hemma hos Jenny Bäcklund hålls hushållsutgifterna i schack med enkla åtgärder och en gammaldags kassabok. Efter ett dyrt år har deras matkonto ”bara” stigit med 9,6 procent, hälften så mycket som maten gått upp i Sverige.

ANNONS
|

Jenny Bäcklund har koll på vart varenda krona går i familjen med sambon Lars och sonen Leopold. Matutgifterna noterar hon i olika kategorier och kan säga exakt på öret hur mycket de har gjort av med på livsmedel, månad för månad och år för år.

– Jag gör det för hand eftersom jag tror på muskelminnet, berättar hon.

Vartenda kvitto ska noteras och kategorierna är indelade i mejeri, ägg samt ost, kött och fisk, frukt och grönt, skafferi, bröd och utöver övrigt kommer godis, läsk och glass i en kategori för sig.

– Och när jag tar ett glas vin vid köksbordet för jag in det på mitt privata lyxkonto!

ANNONS

Deras matutgifter ligger bra mycket under Konsumentverkets uträkningar för en familj med två vuxna som har matlådor till jobbet varje dag och en nioårig son som äter i skolan.

106 000 personer tycker att hon gör det så bra att de följer henne på Instagram-kontot Mat för snåla och fattiga, där hon tipsar om både bra och billig mat.

Så mycket gör familjen på tre av med under ett helt år

Skillnaden i utgifter per månad mellan förra och förrförra året: 331 kr (en ökning med 9,6 procent).

I godis ingår även läsk och glass. I övrigt ingår exempelvis tvätt- och hygienartiklar samt kattmat.

Februari 2021-januari 2022

Totalt: 41 421:26 kr

Varav:

Mat: 31 303:28 kr

Godis: 4 664:45 kr

Övrigt: 5 453:53 kr

Månadskostnad: 3 451:77 kr

Februari 2022-januari 2023

Totalt: 45 401:26 kr

Varav:

Mat: 37 043:39 kr

Godis: 3 977:92 kr

Övrigt: 4 379:95 kr

Månadskostnad: 3 783:44 kr

För familjen gör inte avkall på något, utan äter ”väldigt vanlig mat”. Ibland kan det bli en dyr fiskrätt, men det tar de igen med en billigare rätt på fläskfärs eller en soppa. De lever med Jennys ord efter en ”randig” meny.

– Allt är relativt vad man vill äta och jag tycker det är roligare att göra andra grejer för pengarna än att äta dyra köttbitar, sammanfattar Jenny Bäcklund som tipsar om att man också ska planera för vad de sparade pengarna ska gå till.

Det handlar i grunden om planering, att utgå från extrapriser i vad som ska hamna på middagsbordet, ha koll på vad som finns hemma, inte slänga ätbar mat och att ta vara på det som växer i trädgården och skogen.

Jennys fem snabba spartips för nybörjare

• Leta efter röda prislappar – guld värt.

• Köp frysta grönsaker och kryddor i stället för färska – så får du ner kilopriset.

• Bunkra det som är billigt och sådant du använder ofta.

• Lukta och smaka på allt. Mejerivaror håller mycket längre om de har förvarats i rätt temperatur och inte står framme för länge på matbordet.

• Reflektera över vad du slänger för mat. Kanske köper du hem för mycket?

Kanske har också sambons och hennes uppväxt spelat in i deras vuxna beteende.

– Lars är uppväxt på en gård och mina farföräldrar hade liten gård. Ingen levde på existensminimum, men det var viktigt att ta hand om allt. Det gällde även bär och frukt, och att konservera, safta och sylta.

ANNONS

Alla fruktträd skulle tas hand om och i skogen fanns svamp att plocka.

Så lever de i dag också utanför Halmstad. Växthuset fylls med 50 tomatplantor som gör dem självförsörjande, också på passerade tomater, och i trädgården finns odlingstunnor runt huset. Här växer gurkor, potatis, örter, blåbär, hallon, vinbär och jordgubbar. Och de plockar mycket svamp, liksom tidigare generationer.

– Man behöver inte köpa allt. Men i vårt villaområde är det inte många som odlar, även om det ökar nu, säger Jenny Bäcklund.

”Vi gör av med hälften av vad andra gör av med”

Det där med att ”snåla”, eller kanske snarare handlar det om att ha koll på sina matutgifter, är inget familjen börjat med precis nu.

– När vi jämfört med bekanta, eller de undrat hur mycket vi handlar för, har vi alltid handlat för mindre. Ibland hälften av vad andra gör av med.

De har kort sagt aldrig gjort av med enligt Konsumentverkets riktlinjer. Men det blev skarpt läge när sonen Leopold blev så sjuk att båda måste vara hemma och vabba med honom under en lång period.

– Då blev vi tvungna av ekonomiska skäl att hålla igen på matkontot eftersom vi behövde vara hemma med honom, berättar Jenny Bäcklund.

Instagramkontot kom till mest ”som en rolig grej”.

ANNONS

– Till en början var mitt konto hemligt. Inte ens min bror visste att det var jag, förrän min syster la upp på Facebook att hon var stolt över mig när jag fått ett visst antal följare.

Efter ett tag slog det till rejält i inströmningen av nya följare. Det var när kocken Siri Barje tipsat om Jenny. Sedan dess har det bara rullat på. Flera förlag hörde av sig och i juni kommer första kokboken på det förlag som hon valde.

Fem vanliga vardagar hemma hos Jenny Bäcklund

• Fisk i tomatsås i ugn med kokt potatis, (18 kr per portion) med fryst Alaska pollock.

• Kokt kyckling med curry och ris, (15 kr per portion) med kyckling på extrapris.

• Palsternackssoppa med macka (under 10 kr per portion) och passa på när palsternackan är billig, lite grädde och dryga ut med potatis.

• Potatismos och wienerkorv (15 kr per portion) med två korvar per person.

• Tacomiddag (20 kr per portion) med blandfärs och paket med tre tacoprodukter och grönsaker.

I sin matlagning väljer Jenny Bäcklund först vad måltiden ska bestå av. Hon skriver inköpslistor där det kan det stå ”kött”, inte exakt vad, och ”lök om den är billig”.

– Vi lagar inte mat utifrån vad vi är sugna på, utan vad som är billigt, eller med det som finns hemma i frysen.

När hon går igenom reklamblad och erbjudanden i appar tittar hon främst efter extrapriser på kött, frukt och mejerivaror och handlar alltid när hon har vägarna förbi en affär eller går en extra sväng på lunchrasten. Inga onödiga bilturer.

– Jag kollar de sektioner först där det finns röda lappar med halva priset.

Recepten ska innehålla få ingredienser

Jenny Bäcklund gillar som många andra att kolla efter recept, men då ska de inte innehålla för många ingredienser. Det är också ett sätt att hålla i plånboken.

ANNONS

– Om jag köpt en bit kött kan jag googla efter recept utifrån vad som finns hemma. Man kommer väldigt långt med vilken köttbit som helst om man har grädde, buljongtärning, bacon och champinjoner hemma.

Hon lagar ofta gratänger, som går att dryga ut med billiga ingredienser som rotsaker i säsong. Eller gör omeletter och pastarätter.

– Kanske med en liten bit rökt lax. Många förfasar sig över kilopriset, men det behövs ingen stor bit för att ge mycket smak.

Hemma runt matbordet hos familjen

• Lägger bara upp det som ska ätas upp på tallriken. Tar hellre två gånger.

• Vatten till maten.

• Hembakat bröd.

• Inget köttpålägg på smörgåsen.

• Äter upp rester.

• Inget matsvinn, eller ytterst lite som en skvätt kaffe eller frukt eller grönsak som möglat.

Förrförra ”budgetåret” landade matutgifterna på drygt 41 000 kronor. Då är även sådant som tvättmedel, hygienprodukter och kattmat med i beräkningen.

Förra året när livsmedelspriserna ökade med 20 procent slutade utgiftskontot för mat och lite annat på drygt 45 000 kronor, en ökning på 9,6 procent.

– Jag blev faktiskt förvånad över summorna, trodde att vi hade lagt mer på mat med tanke på att vi under förra året haft fler gäster än när det var corona, att sambon fyllde 50 i våras, vi hade julen och stod för allt samt de ökade livsmedelspriserna.

Några åtgärder har gett resultat:

– Vi bunkrar mer nu än tidigare. Smör och pasta köper vi alltid när det är billigare.

Och de är inte ensamma om att hamstra:

ANNONS

– Butikerna vet att hushållen bunkrar och därför står det ofta max två eller tre per hushåll, konstaterar hon.

Så undviker hon vissa livsmedel

Jenny Bäcklund undviker också att köpa vissa produkter.

– Som när isbergssalladen kostade 69 kronor kilot. Då är det bättre att köpa frysta grönsaker. Exempelvis ärter som skördats i Sverige och har högt näringsvärde i stället för grönsaker som färdats över halva jordklotet. Och frukt, vi får ta den som är billigast.

Som det framgår här ovan storhandlar inte denna familj.

– Det finns de som är superduktiga på det, men jag tror att de flesta handlar för mycket som inte äts upp. Kanske massa burkar med olika saker som en tapenade som öppnas till ett kalas och sedan blir stående och möglar.

Den burken blir då en del av allt matsvinn. Cirka en tredjedel av all mat som produceras för mänsklig konsumtion blir aldrig uppäten, enligt enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk, FAO.

Snåltips i fyra steg

Inhandling:

• Avsätt en summa som du ska handla för i månaden. Håll dig till den. Är pengarna slut får man trolla med det som finns hemma.

• Köp inte mer färskvaror än du äter upp, fundera på fryst i stället för färskt, och bunkra bara basvaror som pasta och kaffe för extrapriser.

• Kolla först butikernas kort datum-lådor och bestäm recept utifrån det.

• Bättre att handla flera gånger per vecka i stället för att trycka in grejer i kyl och frys.

Förvaring av mat:

• Städa regelbundet i kyl och frys och ät upp det som riskerar att bli för gammalt. Håll ordning i frysen, och skriv datum på allt du fryser in.

• Ordning och reda. Förvara mat i glasburkar i kylen – då ser du vad du har. Och en hylla med färdiglagat som snart ska ätas upp.

Matlagning:

• Laga mat efter hur många som ska äta och till matlådor.

• Lär dig att koka rätt mängd av potatis och pasta.

• Kasta så lite som möjligt och titta, lukta och smaka först. Ta hand om grönsaker innan de blir för gamla, hacka och frys in.

Trimma matkontot:

• Baka eget bröd, frys in och ta fram efterhand.

• Riv ost av ostkanter. Minska inköp av halvfabrikat och färdiga salladsblandningar.

• Det kan räcka med ost, ägg och någon grönsak till frukostmackan i stället för dyrare köttpålägg.

• Laga så mycket mat att det räcker till matlådor.

LÄS MER:Fem punkter: Därför kostar det så mycket med mat nu

LÄS MER:Prischocken har skapat ändrade köpvanor

LÄS MER:Så säkrar du matförrådet om krisen kommer

ANNONS