Strömstads BUP-mottagning har länge levt osäkert med bland annat personalflykt.
Strömstads BUP-mottagning har länge levt osäkert med bland annat personalflykt. Bild: Arvid Brandström

Ny digital vård för ungas psykiska hälsa

Barn och unga med psykisk ohälsa får ett alternativ till Bup-mottagningarna. Tisdag 31 januari klipps bandet till den digitala mottagningen Hälsa Hemma som ska vara tillgänglig för alla mellan 6 och 17 år i Västra Götaland.

ANNONS
LocationStrömstad||

Kontakten sker via en app där man kan möta psykolog, socionom eller sjuksköterska via chatt eller videosamtal. Det kommer också att finnas möjlighet till fysiska möten, men mottagningen finns då i Kållered i Göteborg.

Hälsa Hemma är en vårdcentral som startade 2019 och är inriktad på digital vård och hembesök. Verksamheten Ungas psykiska hälsa (UPH) drivs på uppdrag av Västra Götalandsregionen, som varit med och utvecklat formen för att minska trycket på regionens BUP, som brottas med långa väntetider.

Läs också: Bup i Strömstad övergår till ”satellitmottagning”

UPH vänder sig till barn och ungdomar med lätt till medelsvår psykisk ohälsa. Hälsa Hemma kommer inom verksamheten också att arbeta förebyggande och med riktade föräldrautbildningar.

ANNONS

Hälsa Hemma har sedan tidigare vårdavtal för vårdcentral och BVC med Västra Götalandsregionen och avtal med Region Stockholm om UPH och vårdcentral.

“Digitala vårdmöten ger både en närhet men också en utökad tillgänglighet, där föräldrar, barn och unga kan få träffa en kurator eller psykolog oavsett var man är, hemma, på jobbet eller i skolan. De digitala tjänsterna, exempelvis digitala behandlingsprogram, ökar också möjligheten till egenvård” kommenterar Västra Götalands regionråd Cecilia Andersson (C) i ett pressmeddelande.

Läs mera:

Debatt: ”I vårt område har vi en obefintlig Bup-mottagning”

ANNONS