Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Ericson är verksamhetschef på Bohuslinden och säger att smittspridningen är stor i Strömstad just nu.  Bild: Victoria Petersson, Thomas Bennelind
Charlotte Ericson är verksamhetschef på Bohuslinden och säger att smittspridningen är stor i Strömstad just nu. Bild: Victoria Petersson, Thomas Bennelind

Misstanke om smittspridning vid padel: "Borde överväga en stängning en period"

Coronasmittan ökade förra veckan med över 180 procent i Strömstad. Många av de som smittats har spelat padel, något som Charlotte Ericson, läkare och verksamhetschef på Bohuslinden, tycker man ska vänta med när smittläget ser ut som det gör.
– Jag tycker det är olämpligt, och jag menar att ansvariga vid padelhallen borde överväga en stängning av hallen en period tills smittläget ser bättre ut.

Förra veckans siffror över antalet smittade visade på en rejäl ökning i Strömstad, då det ökat från 23 fall till 65 inrapporterade. En ökning på 182 procent.

Charlotte Ericson säger att smittan ännu inte är på väg ner.

– Den här veckan får vi in siffror för vecka 3, alltså förra veckan, och hittills har vi fått in 50 nya smittade.

Av de som testat positivt på Bohuslinden kunde de se att många hade spelat padel, och tro sig ha blivit smittade vid dessa tillfällen. När någon misstänker att de har fått covid-19 så börjar många redan att kontakta de personer som man träffat säger Charlotte Ericson.

– Sedan görs en smittspårning och smittskyddet kopplas in i vissa fall. Vi kunde se att många fall kunde kopplas till padelspelande i Strömstad, säger hon.

Det är inte min sak att avgöra, men jag tycker kanske det är olämpligt att hålla öppet just nu. Vi måste göra något i Strömstad när det ser ut som det gör just nu

LÄS MER: "Det är en väldigt tydlig ökning och det bekymrar oss"

Misstanke om smittspridning vid padel

Misstanken om att padelspelandet kunde kopplas till den ökade smittspridningen gjorde att hon kontaktade Orvelin group som ansvarar för Strömstad padel för att informera om att de pratat med smittskyddet kring de höga smittotalen och kopplingen till padelspel i många fall och om det är klokt att fortsätta hålla öppet.

– Det är inte min sak att avgöra, men jag tycker kanske det är olämpligt att hålla öppet just nu. Vi måste göra något i Strömstad när det ser ut som det gör just nu.

När det är en hög smittspridning kan man bli smittad vartsomhelst om man har otur, och Charlotte Ericson betonar att det inte bara är padelspel som står för smittspridning i Strömstad. Hon påpekar att det är individens eget ansvar att noga tänka över vilka aktiviteter man ägnar sig åt just nu.

Varför sprids det vid just padel tror du?

– Man möts, och det är en aktivitet man gör inomhus. Och det är väldigt populärt i Strömstad, många håller på. Detta är ett nyckfullt virus och vi måste vara väldigt försiktiga och ta situationen på allvar och förhålla oss till de riktlinjer som finns. Vi har också den nya muterade, mer aggressiva virusvarianten som vi känner oro inför.

När smittan nu ligger på en sådan hög nivå uppmanar Charlotte Ericson till försiktighet överlag.

– Det ökar mycket i Strömstad. Man ska undvika att träna inomhus, och iaktta försiktighet. Men, det är ju upp till var och en, och ens personliga ansvar man får ta. Jag menar att man ska undvika allt onödigt just nu, träffas inte inomhus och handla online om man har möjlighet.

Vi har dialog med Länsstyrelsen, och löpande stämmer av läget. Vi får fortsätta ha snabba beslutsvägar som vi har idag. Vi hoppas självklart smittläget i Strömstad stabiliseras och går ner

LÄS MER: Kraftig coronaökning i Strömstad

Strömstad padel har stängt av två banor tillfälligt

Espen Maelum Olsen, projektledare för Strömstad padel på Orvelin Group, säger till tidningen att de tar situationen på allvar och att de nyligen tillfälligt stängde av två banor så det är en tom bana mellan varje bana man spelar på. Maximalt kan 14 personer spela i hallen som är på 1 800 kvm. Träningsmaskinerna stängs av, och alla spelare uppmanas ta med sina egna bollar till banan. De uppmanar också att komma så sent som möjligt innan tiden börjar

”Strömstad Padel har från pandemin startade jobbat stenhårt med att göra allt vi kan för att våra spelare ska spela tryggt hos oss. Vi har varit duktiga på att kommunicera med våra spelare igenom sociala medier och på plats i hallen med skriven kommunikation. Tidigt ute var vi också med beröringsfria handspritstationer vid entré och utökat med städning varje dag”, skriver Espen Maelum Olsen i ett mejl.

Om de kommer att stänga hallen är inget de beslutat om i nuläget.

”Vi har dialog med Länsstyrelsen, och löpande stämmer av läget. Vi får fortsätta ha snabba beslutsvägar som vi har idag. Vi hoppas självklart smittläget i Strömstad stabiliseras och går ner. Med alla åtgärder vi har gjort, hoppas vi padel kan fortsätta vara en aktivitet som många söker sig till för att bevara sin fysiska och psykiska hälsa”, skriver Espen Maelum Olsen.

Det är viktigt att tänka på att man byter om och duschar hemma, och man ska inte trängas. Man ska hålla avstånd, och om man spelar padel ska man kanske inte ta ett gruppfoto efteråt

LÄS MER: ”Det är olämpligt att åka och spela just nu”

Viktigt hur man beter sig innan och efter träning

Marlene Midtvedt är verksamhetschef på Capio vårdcentral och säger att de inte sett en tydlig koppling till padelspel bland de som testat positivt på Capio. Hon har ingen åsikt om att träningsanläggningarna håller öppet. Hon menar dock att det är bäst att träna utomhus just nu.

– Folkhälsomyndigheten har tydliga riktlinjer som vi hänvisar till, det är ju upp till varje träningsanläggning att se till att riktlinjerna sköts. Allt beror på hur stort utrymme man har, men sköts det på rätt sätt ska det ju aldrig bli trängsel.

– Men själv kan jag tycka att man kan hålla sig utomhus och träna just nu. Det finns massor av fina utegym i Strömstad, även om man är en maskintränare så finns det ute.

Hur man beter sig innan och efter träning är det viktiga.

– Det är viktigt att tänka på att man byter om och duschar hemma, och man ska inte trängas. Man ska hålla avstånd, och om man spelar padel ska man kanske inte ta ett gruppfoto efteråt eller duscha tillsammans.

Hon instämmer i bilden av att det är en stor smittspridning just nu.

– Vi testar extremt många. Nu när folk vet att det finns mycket smitta är man mer benägen att testa sig också.