Därför stiger AstraZenecas aktie – trots vaccinstoppet

Ett tiotal länder har pausat användningen av AstraZenecas vaccin i kampen mot coronapandemin. På Stockholmsbörsen är bolagets aktie en av dem som stigit mest under tisdagen. Hur går det ihop?
– Vaccinets betydelse för mänskligheten är nog ganska mycket större än dess betydelse för vaccintillverkaren, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

ANNONS
|

Under måndag stoppade ett antal EU-länder användningen av AstraZenecas vaccin mot covid-19. På tisdagen meddelade den svenska Folkhälsomyndigheten att också Sverige pausar användningen – efter uppgifter om att ett fåtal av de 17 miljoner som fått vaccinet ska ha drabbats av blodpropp.

Sambandet med vaccineringen är inte fastslagen, men ska nu utredas vidare av Europeiska läkemedelsverket.

Aktien är upp tre procent – trots stoppet

Men samtidigt som AstraZeneca står i centrum för vaccinstrulet – stiger deras aktie. Under tisdagen var kursen upp drygt fyra procent vid klockan 15.15.

– På aktiemarknaden tror man helt enkelt inte att det här är något stort hinder, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

ANNONS

Han menar att marknaden prisar in att stoppet är tillfälligt – och att det inte kommer att påverka vaccindistributionen särskilt mycket över tid.

– Sedan är det också så här, att vaccinaffären skapar en enorm uppmärksamhet för AstraZeneca. Både i media och att gemene man kanske pratar om bolaget mycket. Men vaccin är inte en stor del av AstraZenecas affär, förklarar Bornold.

Därför stiger AstraZenecas kurs

Även vid en fläckfri vaccinleverans hade covid-vaccinet inte inneburit några jättevinster för bolaget, menar Bornold. I alla fall inte i relation till storleken på hela företagets verksamhet. Något som förklarar varför värdet på aktien inte går ner.

Men varför går det då upp?

Dels är hela börsen upp en knapp procent, och dessutom har det kommit positiva nyheter kring det svensk-brittiska bolaget under dagen.

– Det är en amerikansk bank som heter Jefferies, som har kommit ut med en analys som var väldigt positiv. Det visar ju också lite på vad som händer bakom bruset med det här vaccinet. Det är så klart något vi alla hoppas på, men vaccinets betydelse för mänskligheten är nog ganska mycket större än dess betydelse för vaccintillverkaren, säger Bornold.

ANNONS