Så här såg det ut i centrala Grebbestad måndagen efter stormens framfart.
Så här såg det ut i centrala Grebbestad måndagen efter stormens framfart. Bild: Jerker Norlander

Efter stormen – mer regn väntas i helgen

Stormen Ciaras framfart i söndags orsakade bland annat problem med översvämningar i norra Bohuslän. Till helgen väntas mer regn i Västsverige.

ANNONS
|

– Sjöar och vattendrag är välfyllda nu så det ökar riskerna generellt, säger Ola Pettersson, vakthavande hydrolog på SMHI.

I söndags drog stormen Ciara fram över Västsverige och orsakade diverse problem som översvämningar, nedfallna träd och strömavbrott. I stormens efterdyningar kvarstår en del klass 1-varningar från SMHI i vissa områden.

– Det finns just nu varningar för höga flöden i nedre delen av Säveån som har med ovädret i söndags att göra i kombination med ett högt havsvattenstånd, säger Ola Pettersson som är vakthavande hydrolog på SMHI.

LÄS MER:Strömavbrott och trafikkaos i Ciaras spår

LÄS MER:Stormens efterspel: Översvämningar och inställda tåg

Redan till helgen väntas ytterligare omkring 35 millimeter regn som kan orsaka ytterligare problem vad gäller översvämningar. Dock finns det ännu inga nya varningar från SMHI inför helgen.

ANNONS

– Det är vått i marken och sjöar och vattendrag är välfyllda så det ökar riskerna generellt, säger Ola Pettersson.

Tappningen av Vänern ökas

Samtidigt som mer regn väntas så kommer Vattenfall Vattenkraft öka tappningen av Vänern vid Lilla Edet från omkring 800 kubikmeter per sekund till 900 kubikmeter per sekund. Enligt Magnus Carlson, som är produktionschef på Vattenfall Vattenkraft, kommer det bara ha en marginell påverkan på flödet i Göta älv.

– Vi har tappat mycket under hela hösten eftersom det varit höga vattennivåer och mycket regn. Det är något som sker med jämna mellanrum och den här ökningen är inte så dramatisk, även om det går en speciell gräns när vi passerar 900 kubikmeter, säger han.

Det finns också ett tydligt regelverk som Vattenfall följer när det gäller tappning av Vänern.

– Om det skulle visa sig att det finns risker längre fram mot helgen så skruvar vi ned på tappningen för att inte orsaka några problem. Men 100 kubikmeter gör knappt någon skillnad alls uppe vid Lilla Edet och särskilt inte längre ned.

ANNONS