Miriam Öhrn (arkivbild).
Miriam Öhrn (arkivbild). Bild: Josefin Wetterberg

Unga familjer – kom och provbo på Koster

Kosteröarnas samhälle har i många år kämpat inuti en negativ spiral och nu finner vi oss stående vid vägs ände.

ANNONS
LocationKoster|
|

Vi måste tänka nytt och leta nya vägar framåt om helårssamhället ska överleva. I mars i år tog kommunen beslutet att pausa undervisningen på Kosters skola redan till höstterminen -22. Detta beslut måste vi motsätta oss med alla krafter. De små barn som går i skolan här idag ska inte tvingas åka in till Strömstads skolor till hösten. De ska kunna fortsätta sin fantastiska skolgång med all frihet som det innebär för ett barn att växa upp i denna unika skärgårdsmiljö. Dessutom är det praktiskt omöjligt att förena heltidsjobb på ön med att hämta och lämna barn i Strömstad.

AB Kosters Framtid och Kosters samhällsförening har nyligen dragit igång en kampanj som riktar sig till unga familjer med barn i nedre skolåldern som med kort varsel skulle kunna flytta hit i augusti för att bo här under kommande läsår. Tanken är att erbjuda fräscha, möblerade boenden som gör en tillfällig flytt enkel. Vi riktar oss till de som har möjlighet att jobba på distans och det finns dessutom en uppsjö av arbetstillfällen att erbjuda unga driftiga personer.

ANNONS

Vi vädjar därför till alla er med fastigheter, privata eller på turistanläggningarna

Visar vi på inflyttning och handlingskraft ökar vi chanserna avsevärt att skolan ska finnas kvar. Gör vi ingenting urholkar vi hela vår övärld med allt vad det skulle innebära. Värdskapet för nationalparken som en bofast befolkning naturligt står för med den uppsjö av småföretag är bara ett exempel av många. Underlaget skulle försvinna för den åretruntöppna affären på Sydkoster.

Men viktigast av allt, en värld utan barn är inte en värld värd att leva i. Så är det bara. Det har redan hänt på alltför många öar längs kusten. Vi kan inte stå och se på när samma sak händer här.

Vi vädjar därför till alla er med fastigheter, privata eller på turistanläggningarna, med en förfrågan om att hjälpa oss genom att erbjuda era fina boenden till uthyrning under skolåret mitten på augusti till mitten på juni. Det är ett halmstrå och en tillfällig lösning men vi måste börja nånstans. Under kommande höst och vinter drar ett omfattande arbete igång att skapa olika sorters riktiga permanentbostäder, där man i trygghet och lugn kan leva och njuta. Här finns många förslag på bordet, det är bara att sätta igång.

Att känna delaktighet och därmed ansvar är en nyckel för att samla och fokusera kraft

För att komma framåt tror jag mycket på en mycket bredare inkludering i samhällsarbetet. De som är resursstarka skulle kunna få saker att röra sig framåt snabbt och tillsammans bygga vidare ett samhälle baserat på hållbar utveckling. Att känna delaktighet och därmed ansvar är en nyckel för att samla och fokusera kraft, i det lilla som i det stora.

ANNONS

På Facebook-sidan https://www.facebook.com/provbokoster samlar vi information och tar tacksamt emot intresseanmälningar från familjer och husägare, välkommen att följa oss där.

Miriam Öhrn

Sydkoster

LÄS MER:Kampanj för att locka familjer att provbo på Koster

ANNONS