Thomas Bennelind: Tanum borde lära av Strömstads kommun

Strömstads varierade ­föreningsliv ger hopp för ­framtiden. Unga skateboard­entreprenörerna är förebilder. Tillsammans med kommunen och näringslivet har unika ­möjligheter skapats. Fyra mil söderut ser villkoren ­annorlunda ut.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Strömstads skateboardklubb växlar upp och gjorde nyss klart med en inomhushall. Föreningen, som drivs av i synnerhet unga, har sedan bildandet 2018 visat att drömmar är till för att uppnås. I somras invigdes skejtparken i Strömstad.

Mycket tack vare ihärdigt arbete genom att söka bidrag från bland annat Thordénstiftelsen och Allmänna Arvsfonden. I dag har skejtparken blivit en attraktion och mötesplats – men framför allt en symbol för samarbete.

LÄS MER:Så var invigningen av Strömstads nya skejtpark: ”Sagolikt projekt”

Bröderna August och Johan Coster har riktat stort tack till tidigare fritidschefen Kurt Dahlberg. Tillsammans, och med gehör av politiken i Strömstad, förverkligades idén. Barn, unga och vuxna. Friskvård, kultur och idrott på en plats. Visionen blev till verklighet.

ANNONS

I en tid när Strömstad brottas med rubriker som rasande placeringar på näringslivsrankning, nedläggningshotat sjukhus, stökiga skolmiljöer och en storm kring kommundirektörens handlande, blir föreningsmänniskorna den nödvändiga vågbrytaren.

Och därmed är det viktigt att uppmärksamma krafterna som tar staden framåt. Möjligheterna är många med en friskvårdsarena som håller hög klass. Ny idrottshall, plastgräsplan, skejtpark, badhus, terrängspår, padelhallar, ridhus och ishall.

Snart rustas också den nedgångna tennishallen upp med god hjälp av kommunen när taket ska lagas.

LÄS MER:Tennisklubben beviljas miljonlån av kommunen

Strömstads kommun försöker mätta många munnar – visserligen med goda ekonomiska förutsättningar – men ändå.

Alla kan inte bli nöjda. Så är det bara.

I grannkommunen Tanum, som är av samma befolkningsstorlek, är verkligheten annorlunda. Nyligen skrev tidningen om Sparvallens mögelangripna omklädningsrum.

Här har tiden av olika anledningar stått stilla. Ingenting har hänt. Och dörren till möglet är fortfarande öppen.

Fotbollsklubbarna i kommunen, som är betydligt fler än i Strömstad, får samsas på en plastgräsplan med en möglig omklädningsbyggnad.

Inte undra på att Tanums IF:s ordförande Ulf Brahm går i taket, och att Grebbestad IF:s motsvarighet Michael Torberntsson ställer sig skeptisk till kommunens syn på folkhälsa, friskvård och återväxt.

LÄS MER:Mögliga omklädningsrum på Sparvallen: ”Stor jädra skamfläck”

På grund av platsbristen i Tanum tvingas Grebbestad vrida tillbaka klockan 30 år i tiden och bygga en grusplan. Barn- och ungdomsgrupperna får inte plats på Sparvallen. Och detta gäller för fler klubbar.

ANNONS

Sparvallens omklädningsbyggnad blev inte möglig över en eller två politiska mandatperioder. Vilken väg väljer kommunen att gå för att locka eller behålla familjer?

Vilka satsningar har under de senaste åren gjorts på att rusta upp, bygga nytt och bredda möjligheterna för idrotten och föreningslivet?

Allt har ett pris – och inget är gratis. Men frågan är vad Tanum vill ge sitt föreningsliv för att försöka hålla samhället friskt, levande och inspirerande? Svaret kan inte vara mögliga omklädningsrum eller nya grusplaner.

Ett tips kan vara att höra med grannkommunen.

LÄS MER:"Omklädningsrummen har varit mögliga i flera år"

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS