Strömstad riskerar ett smärtsamt torrsim

Tränings- och rehabbassängen töms av allt att döma snart på vatten – roten till liv, hälsa och välbefinnande. När regionen stänger dörren, och kommunens vilja att öppna plånboken saknas, är frågan vem eller vilka som räddar de funktionshindrade, äldre och babysim när vattenkranen stängs av?

ANNONS
LocationStrömstad|
|

75-årige Jan Berglund, som har medfödd skolios, kliver upp ur tränings- och rehabbassängen i Strömstad. Vattengymnastiken ihop med instruktören- och fysioterapeuten, Susanne Hadenius-Granqvist, är en veckans höjdpunkter. Samtidigt som Jan rundar med att gå in i bastun, förbereder PRO Strömstad sitt pass. Glädjen är påtaglig.

De är dock medvetna om att deras oas i vardagen snart kan vara dränerad sedan det stod klart att sjukvårdsföretaget Aleris inte längre kommer att ansvara för driften. I tisdags lämnade Nu-sjukvårdens ordförande Peter Heie (C) beskedet om att regionen inte kommer att driva vidare verksamheten.

LÄS MER:Klart: Nu-sjukvården stänger dörren till rehabbassängen i Strömstad

En av förklaringarna: ”Det här är inte sjukvård”.

Ett dygn senare mörknade utsikterna ytterligare när kommunalrådet Kent Hansson (S) meddelade att kommunledningen inte avser att ta över verksamheten.

ANNONS

En av förklaringarna: ”Vi har inte de ekonomiska musklerna”.

LÄS MER:Säger nej till kommunal drift av bassängen

Peter Heies och Kent Hanssons beklagande är en klen, och möjligen provocerande tröst för de drabbade. Det är även en tydlig markering.

Strömstads geografiska position är ur sjukvårdsaspekten förödande. För att använda ett par sporttermer: man står i ständig offside och när laget väl ska tas ut av tränaren hamnar spelarna – i det här fallet invånarna – ständigt långt in i frysfacket bakom fiskpinnarna.

Med bland annat nedläggningen av Ronden, den absurda ressträckan (14 mil) till dygnet runt-vård på Näl i Trollhättan, och nu det ytterst verkliga nedläggningshotet av tränings- och rehabbassängen, är det fullt befogat att topplocket blåser all världens väg.

Strömstad upplever just nu en byggboom med hyresrätter. Staden ska växa och öppna dörren för nya invånare.

LÄS MER:Politiker vill driva frågan om rehabbassängen

Samtidigt som staden erbjuder en unik och vacker levnadsmiljö, kvarstår den cyniska verkligheten; utan de samhällsbärande byggstenarna som en respektabel sjukvård, fungerade grundskola och stimulerande näringslivsutveckling, faller framtidsplanerna som ett korthus.

Nu vilar ansvaret tungt på Strömstadspolitikernas axlar. Med en pågående energikris, inflation och kärnvapenhot från Vladimir Putin mot Ukraina kan man konstatera att omständigheterna i omvärlden är extrema.

Snart hålls nästa fullmäktige i Strömstad. Tidningens resultat efter en rad intervjuer med olika partiföreträdare säger att den sista spiken i kistan för bassängen kanske ännu inte är inslagen när nuvarande driftavtal upphör den 31 oktober.

ANNONS

Att prioritera och rationalisera ekonomiska intressen är en naturlig följd för alla. Det som dock står klart, och som gällt under längre tid, är att Nu-sjukvårdens beslut om bassängen cementerar centraliseringen och prioriteringen på sjukvård som inte stavas rehab.

Så vilket pris kommer Jan Berglund, PRO Strömstad, babysimmare och andra behövande att betala? Töms bassängen i Strömstads sjukhus på samma sätt som Spahotellets?

Kurorten i norra Bohuslän, som går under kommunens slogan, ”Havet i centrum – livet i fokus”, riskerar ett smärtsamt torrsim. Vem kastar i livbojen?

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS