Nu-sjukvården kommer inte att ta över driftansvaret för rehabbassängen efter 31 oktober. Det meddelade styrelseordföranden Peter Heie på tisdagen.
Nu-sjukvården kommer inte att ta över driftansvaret för rehabbassängen efter 31 oktober. Det meddelade styrelseordföranden Peter Heie på tisdagen. Bild: Lasse Edwartz

Klart: Nu-sjukvården stänger dörren till rehabbassängen i Strömstad

Efter den 31 oktober avslutar Aleris specialistverksamheterna i Strömstads sjukhus. Ersättaren Nu-sjukvården kommer dock inte att ta över driftansvaret för rehabbassängen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Vi har ett strikt medicinskt uppdrag. Med de behandlingsmetoder som i dag finns för rehabilitering är bassängen i Strömstad inte nödvändig. Man får jobba på andra sätt. Det är Nu-sjukvårdens ståndpunkt.

– Vi har ingen ambition att ta över bassängerna i Bäckefors och Strömstad. Utifrån vårt uppdrag kan vi inte göra det, säger Peter Heie (C), ordförande i Nu-sjukvårdens styrelse.

Regionen ska efter den 31 oktober sköta driften i sjukhuset till och med år 2023, men Peter Heie har i en tidigare intervju med tidningen sagt man på grund av upphandlingen får räkna med januari 2024.

LÄS MER:Ny upphandling av sjukhuset på gång

Samtidigt förklarar han att dialoger förs om bassängens framtid i Bäckefors.

ANNONS

– Samtal pågår mellan en eller flera kommuner utifrån att bassängen är en resurs för området med badet och temperaturen.

– Då har jag lovat att vara välvillig till att hjälpa mot bland annat Västfastigheter. Samma gäller för Strömstad, men som i dag ägs fastigheten av kommunen, säger Peter Heie.

LÄS MER:Nu-sjukvården tar över Strömstads sjukhus motvilligt

Nu-sjukvårdens ordförande menar vidare att det borde ligga i kommunens intresse att hitta en fungerande driftorganisation.

– Det här är kommunens egen fråga. Har man nu köpt sjukhuset äger man bassängen. Det vore väl inte konstigt om man på ett eller annat sätt bemannar den.

– Det finns ett jättestort friskvårdsperspektiv i frågan, men utifrån att Nu-sjukvården bedriver specialistsjukvård kan vi inte driva bassängen.

Är det här en ekonomisk fråga för Nu-sjukvården?

– Vi har inte ansvaret för friskvårdsuppdraget. Istället ska vi se till att när man blir allvarligt sjuk ska bli omhändertagen på bästa möjliga sätt.

– Ser vi på bassänger i dag har man stängt nästan alla i Västra Götaland. Det är i Strömstad som den är en kvarleva.

LÄS MER:Oviss framtid för rehabbassängen: "Kommer att lyfta det politiskt"

Hur tror du reaktionerna kommer att bli på beslutet?

– Jag har en far som går kontinuerligt. Det är inte kul. Samtidigt är pengarna man betalar i regionskatt till för sjukvård. Det här är inte sjukvård.

ANNONS

Kommer bassängerna i Strömstad och Bäckefors att läggas ner?

– Den frågan äger egentligen inte jag. Nu-sjukvården har inte driftat bassängerna på flera år. Vi har även lämnat Uddevalla och Lysekil. Det är inte för att bråka med människor, utan vi har ett strikt medicinskt uppdrag.

ANNONS