Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning.
Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelid

Karismatiska ledare måste ifrågasättas – även när allt flyter på

Mannen som överskattar sin egen förmåga. Som ­improviserar sig fram och löser allt med vänster hand. Med ett snett leende tar han sig fram – hjälpt av de passiva ­personerna vid hans sida.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det var den 13 januari 2012 som fartyget Costa Concordia gick på grund utanför ön Giglio i Medelhavet och 32 av 4 229 av de som befann sig ombord miste sina liv.

Kapten Francesco Schettino klev upp på kommandobryggan på sitt fartyg Costa Concordia, smålullig men med rak rygg och självsäker blick. Det här var en man som var van att ge order och bli åtlydd. Han gav några relativt osammanhängande order – sedan smet han.

Kaptenen hade styrt för nära land, i för hög fart. När fartyget gått på grund lämnade han det innan hans passagerare räddats. Och trots uppmaningar att återvända till fartyget för att samordna räddningsinsatsen höll han sig kvar på land medan dödssiffran långsamt tickade uppåt.

ANNONS

Det är därför han i efterhand har blivit känd som ”Kapten Ynk­rygg”.

Han fortsatte sedan sitt försvar genom att skylla ifrån sig

I det längsta hävdade han dock i efterhand att han var den siste som lämnat skeppet. Ställd inför bilder av hur han i själva verket hoppade på en av de första liv­båtarna hittade han i stället på att han hade snubblat och fallit ner i livbåten.

Han fortsatte sedan sitt försvar genom att skylla ifrån sig.

Under rättegången sa Francesco Schettino att det är normalt att kommersiella fartyg färdas nära kusten för att imponera på passagerare, men att han vid olyckan fått bristfällig information om fartygets katastrofala rutt.

Kaptenen dömdes till 16 års fängelse, som skyldig till vållande till annans död och för att ha övergett skeppet innan samtliga passagerare och hela besättningen lämnat skeppet.

– Om besättningen hade några tvivel borde den ha sagt det till mig, sade Schettino under rättegången.

Ja, någon borde naturligtvis ha slagit larm.

Det är så lätt att hålla den karismatiske ledaren om ryggen

Problemet är bara att med den här typen av omnipotenta, karismatiska ledare i en hierarkisk organisation kan en ledare inte alltid förvänta sig att omgivningen säger ifrån även när besluten är uppåt väggarna och man frångår regler och lagar.

Det är så lätt att hålla den karismatiske ledaren om ryggen.

ANNONS

Han – för det är i stort sett alltid en han – har en beundransvärd förmåga att få allt att se så enkelt ut. Han svänger sin trollstav, och avtal skrivs under, affärer genomförs, personer anställs. Behövs det en konsult, med kort varsel? Han känner precis den rätta personen.

Att kringgå formella regler och praxis är inga bekymmer. Har man en praktisk, smidig lösning är alla nöjda. Och om alla är nöjda kan man väl bortse från trista formaliteter.

Strömstads kommun är inget kryssningsfartyg och de brister i kommundirektören Mats Brockers arbete som avslöjats av Strömstads Tidning, och som i veckan ledde till hans avgång, går naturligtvis inte att jämföra med en olycka med 32 döda. Men båda händelserna är en påminnelse om att det alltid finns anledning att diskutera och ifrågasätta sina chefers beslut – även om det blir besvärligt för den som slår larm. Det leder i slutänden alltid till bättre beslut.

Det kan låta som en banalitet – men ofta är verkligheten så banal.

LÄS MER:Efter granskning: Brocker avgår som kommundirektör

LÄS MER:Kent Hansson (S) om räddningschefens fallskärm: ”Vi står inte för tystnadskultur”

LÄS MER:Strömstads kommun kritiseras för upphandling av konsult

ANNONS