Efter granskning: Mats Brocker avgår som kommundirektör

Efter granskningen av personalärendet där kommundirektören köpte ut förre räddningschefen, meddelar kommunstyrelsens personalutskott under måndagen att Mats Brocker avgår som kommundirektör.
– Vi behöver vidta åtgärder för att bibehålla förtroendet för kommunen, säger kommunalråd Kent Hansson (S).

ANNONS

Vid en pressträff under måndagsförmiddagen meddelar kommunstyrelsens personalutskott att Mats Brocker kommer att avgå som kommundirektör. Det är efter att revisionsrapporterna gällande räddningschefen som köptes ut och en upphandling av en konsult presenterats.

I somras kunde Strömstads tidning avslöja att kommundirektören undertecknat avtal med räddningschefen, utan att ansvariga politiker kände till den tillhörande ekonomiska överenskommelsen. Efter publiceringen krävde Centerpartiet ett extrainsatt kommunstyrelsemöte, där det beslutades om extern granskning av ärendet.

Personalutskottet har framför allt lagt vikt vid rapporten om räddningschefen, enligt Kent Hansson (S). I den vittnar bland annat den nya räddningschefen om att hon fått direktiv från kommundirektören och chefen på miljö- och byggförvaltningen om att hålla tyst om avtalet, när hon fått kännedom om det. I en delårsrapport gick att se att personalkostnaderna stuckit iväg, men det förklarades med att den nya chefen behövt extern hjälp. Att den förre räddningschefen fortfarande uppbar full lön nämndes inte i sammanhanget.

ANNONS

Enligt rapporten kände sig också den förre räddningschefen pressad att skriva under avtalet, vilket han gjorde samma dag som han fick kännedom om det.

– Rapporten innehåller uppgifter som skadar kommunen. Vi har kommit till en situation där vi behöver vidta åtgärder för att bibehålla förtroendet för kommunen. Vi har diskuterat fram och tillbaka och vi är i ett läge där vi kommit fram till att situationen är ohållbar, säger Kent Hansson (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens personalutskott.

Den avgående kommundirektören Mats Brocker betonar att det är en överenskommelse mellan honom och personalutskottet, och att han tycker det är ett bra beslut.

– Vi är överens och jag och Kent (Hansson) har haft ett fantastiskt samarbete. Jag har alltid vidmakthållit två saker; att skydda personalen i alla lägen och att göra politiken bra. Utifrån det tycker jag att det är ett bra beslut, säger Mats Brocker.

Mats Brocker kliver av uppdraget som kommundirektör med omedelbar verkan. Vem som övertar posten tills vidare är ännu oklart.

– Det är något som vi behöver ta ställning till ganska snabbt, säger Kent Hansson (S).

Detaljerna kring kommundirektörens avgång är ännu inte klar. Strömstads kommun skriver på sin hemsida:

”Enligt avtal har kommundirektören, när förordnandet avslutas, rätt till bibehållen lön i sex månader, därefter erbjuds annan ledig tjänst inom kommunen. Kommundirektör har som grund en tillsvidareanställning i kommunen.”

ANNONS

LÄS MER: Centerpartiet kräver svar om räddningschefen som köptes ut

LÄS MER: Kommundirektören petade chef och anlitade bekant – anklagas för jäv

LÄS MER: Mats Brocker köpte ut räddningschef för miljonbelopp: ”Det låg mer i potten”

ANNONS