STOCKHOLM 20201120En skylt på en soptunna på Strandvägen uppmanar människor att hålla avstånd.Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Gunilla Håkansson: Få ovaccinerade kommer fortsätta hålla avstånd

Restriktionerna försvinner, och vad händer då? Kanske inte det blir de fullvaccinerade som rusar till arenorna, utan tvärtom de helt utan skydd mot covid-19, befarar chefredaktören Gunilla Håkansson.

ANNONS
LocationStrömstad|

KRÖNIKA • På onsdag försvinner alla deltagarbegränsningar för alla typer av evenemang, stora som små, hemma, på jobbet eller på restauranger. Regeringen kommer inte kräva vaccinpass.

– I takt med att vaccinationstäckningen stiger minskar faran för människors liv och hälsa, sa Lena Hallengren.

Det är ju sant. Men fortfarande är många ovaccinerade och även om Folkhälsomyndighetens högsta chef Johan Carlson anser att ovaccinerade måste fortsätta att anpassa sitt liv efter covid-19 och avstå från besöka barer och restauranger, evenemang där trängsel uppstår så kommer ingen kontrollera detta. Kommer de ovaccinerade kommer att följa dessa råd? Säkert de som på grund av allergi eller andra omständigheter inte kunnat vaccinera sig. Men de som avstått vaccin för att de anser att covid 19 inte är så farligt och att vaccinet rent av är farligare – jag skulle inte tro att de bryr sig. Så länge som många i samhället avstår vaccin ges smittan stort spelrum att frodas, utvecklas och muteras igen. Det kan göra att även fullvaccinerade drar sig för att besöka stora evenemang.

ANNONS

Årets Bokmässa i Göteborg, som öppnade i torsdags, sex dagar innan restriktionerna släpps, var långt ifrån slutsåld. Nu var biljettpriserna rejält höjda, vilket kan ha bidragit till den glesa publiken, men kanske folk heller inte riktigt vågade? Festligheterna runt Nobelpriset som riktar sig till en internationell elit, ställs in även i år, trots att restriktionerna då sedan längre kommer vara borta. Och vi vet ändå att vaccinationsgraden är högre bland de högutbildade, som de här två evenemangen riktar sig till – ändå vågar de inte chansa; i första fallet publiken, i andra fallet arrangörerna.

"Vaccinationsgraden är hög i Sverige" är en sanning med modifikation. Ja, det är sant, särskilt i områden där det bor många högutbildade. Men i andra områden är vaccinationsgraden tvärtom oroande låg.Vi får verkligen hoppas att Västra Götalandsregionens kampanj ”Stora vaccinationsdagen” den 2 oktober ger resultat.

Två aktörer hänger på och har öppet hus i Strömstad denna lördag och ytterligare tre mottagningar i Tanum.

Men jag har litet hopp om att den når vaccinskeptiker och de som på grund av utanförskap inte fått tillgång och/eller inte förstått de fakta som ligger grund för myndigheternas erbjudande om gratis vaccin till alla. De vet inte – eller tror inte på – att risken att bli allvarligt sjuk eller dö av covid-19 drastiskt sjunker om man är fullvaccinerad.

ANNONS
ANNONS