Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren och akademiledamoten Per Wästberg uppger att årets Nobelpris i litteratur kan skjutas upp. Arkivbild.

Wästberg: Kan bli två Nobelpris nästa år

I morgon bitti väntas den hårt ansatta Svenska Akademien ge besked om man kommer att utse någon Nobelpristagare i litteratur i år. Enligt ledamoten Per Wästberg dröjer ett slutgiltigt beslut in i det sista.

I ett mejl som Dagens Nyheter tagit del av skriver han att Svenska Akademien och Nobelstiftelsen sitter i möte hela dagen – men att det inte är säkert att man kommer att nå en lösning.

"Det är inte säkert att det tas något beslut på torsdag, det är under diskussion huruvida man ska utse en pristagare i år, eller att reservera priset – så som har gjorts sex eller sju gånger tidigare – och därmed ha två priser nästa år", skriver han enligt DN.

Förra veckan uppgav källor till Sveriges Radios Kulturnytt att utdelningen av det anrika litteraturpriset komma att skjutas upp till följd av krisen inom Akademien.

Utåt kommunicerades då motstridiga uppgifter om saken.

Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson bekräftade för Sveriges Radio att frågan var uppe för diskussion. Samtidigt avfärdade Akademiens tillfällige direktör Göran Malmqvist uppgifterna.

- Varför i helvete skulle vi inte klara av att hitta den vi anser är den bästa författaren på tre och en halv månad? Det har jag banne mig svårt att förstå, sade han till TT.