Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Hanna Öberg vann OS-guld i Peyongchang för ett år sedan var det en stor sensation. I VM i Östersund är hon en av förhandsfavoriterna. Arkivbild.

VM-pressen på Öberg: "Tufft naturligtvis"

Senast VM gick på hemmaplan var Helena Ekholm lika gammal som Hanna Öberg är nu. Den forna skidskyttestjärnan vet hur det är att gå in i ett mästerskap som ett stort medaljhopp.

Helena Ekholm hade tagit sin första världscupseger, men inte riktigt etablerat sig i toppen av skidskyttevärlden inför hemma-VM i Östersund 2008.

Därmed hade hon kanske inte riktigt samma höga förväntningar på sig likt de som vilar på 23-åriga Hanna Öbergs axlar nu – men Ekholm fick lära sig att leva med pressen senare.

TT: Vilken press väntar Hanna Öberg under VM?

- Det är tufft naturligtvis. Hon kommer hit med OS-guld i bagaget och har haft en fin säsong, alla vill ju att det ska gå bra på hemmaplan. Det är klart att det blir stor press, absolut. Det är första mästerskapet som egentligen hela laget går in med medaljförhoppningar, säger Helena Ekholm.

"Gör det jättebra"

År 2008 blev Ekholm som bäst VM-femma individuellt och fyra i mixedstafetten. Hon är imponerad över Hanna Öbergs sätt att ta sig an den här säsongen, efter OS-skrällen som slutade med ett individuellt guld och ett silver i stafetten.

- Jag är imponerad över hur hon verkligen laddat om och tagit med sig det där positiva från OS där det gick så bra. Det verkar inte som att hon påverkats av att hon helt plötsligt har press på sig, säger Ekholm och fortsätter:

- Nu väntar sig folk att hon ska leverera och hon gör det jättebra. Hon fick Jerringpriset och Bragdguldet, och klarar ändå av att fokusera på det hon ska göra.

TT: Vad skulle du ge henne för råd inför VM?

- Jag tycker hon ska fortsätta göra det hon gör. Hon klarar ju uppenbarligen pressen väldigt bra. Och sedan även att njuta av att det faktiskt är hemma-VM, det är häftigt.

TT: Vad minns du själv från hemma-VM 2008?

- Det jag minns mest är den här chocken när man kom på tävlingarna och det var helt tjockt med folk på läktarna, man var ju van att träna där när det är helt tomt. Så publikfesten minns jag.

Tror på tre medaljer

Det senaste svenska VM-guldet togs 2011 av just Helena Ekholm, som totalt tagit fem individuella VM-medaljer och tre i stafett. Den numera expertkommentatorn vet vad som krävs för att nå dit.

- Det är hårt arbete och erfarenhet framför allt. Att man gjort några världsmästerskap och några säsonger i världscupen. Det är just att sätta de där skotten i avgörande lägen – det kan man inte träna på utan du måste träna på tävling och vara i den situationen flera gånger för att klara av den.

Det svenska laget har varit just det, och Ekholm tror på tre svenska VM-medaljer.

Det skulle i så fall vara riktigt bra, senast Sverige tog fler medaljer i ett VM var 2012. Därefter har det varit skralt: det blev en medalj 2013 och den är den senaste i VM-sammanhang.

VM-festen i Östersund startar direkt med en tydlig medaljchans i torsdagens mixedstafett.

- Och där har vi fina traditioner, det har varit en väldigt bra gren för oss. Sedan har den fått mer och mer status vilket gör att fler länder satsar på den, så den är otroligt tuff nu, säger Ekholm.