Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Undersökningen visar: Göteborgs pensionärer sitter på en guldgruva

I siffror framtagna av Svensk Hypotekspension konstaterar man att det uppskattningsvis bor 60 000 personer över 60 år i storgöteborg som kan ha möjlighet att nyttja sin bostad som säkerhet för att ta ut speciallånet Hypotekspension.

För några år sedan tog Storgöteborg steget in i miljonklassen vilket betyder att det numera bor över 1 miljon personer i området, från Kungsbacka i söder till Stenungsund i norr. Många av dessa har i flera år ägt sina bostäder, men har ändå inte kunnat njuta av den värdeökning som deras hem har erhållit.

– Vi vet att ca fyra av tio 60-plussare som äger sin bostad har möjlighet att få ut en del av övervärdet som kontanter i form av en Hypotekspension, säger Nils Ingvarson, marknadschef på Svensk Hypotekspension och fortsätter:

– I Storgöteborg betyder det att omkring 60 000 personer har en möjlighet att förbättra sin kassa på detta sätt.

Möjligheter som pensionärerna inte visste fanns

För många pensionärer är medlen små och pensionen räcker inte som underlag för att få bolån från banken. De kan ofta nyttja speciallånet Hypotekspension istället och användningsområdena är många, berättar Nils.

– Framförallt så handlar det ju om att skapa sig den trygghet många känner att de har behov av på äldre dar. Att på ett enkelt sätt kunna bekosta dyrbara renoveringar eller att få mer att leva av till vardags, utan att oroa sig om höga månadsbetalningar av räntor och amorteringar.

Vanlig låneform i andra länder

Kapitalfrigöringskrediter som Hypotekspension är en låneform som är mycket populär i framförallt Storbritannien och USA och har numera etablerat sig ordentligt i Sverige. Just Hypotekspension är fortfarande det enda erbjudandet för äldre och allt fler får upp ögonen och vänder sig till Svensk Hypotekspension

– Även om de flesta inte känner behov av att öka sin belåning och en del inte uppfyller kraven tyder allt på att väldigt många fler äldre kommer att ta denna typ av lån kommande år, avslutar Nils Ingvarson.

>> Räkna: Så stor Hypotekspension kan du ta ut