Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talmannen Andreas Norlén och M-ledaren Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson ska försöka bilda regering

Moderatledaren Ulf Kristersson har två veckor på sig att sondera läget för att bilda en ny regering.

Efter att återigen ha träffat alla partiledarna har Andreas Norlén landat i att Moderatledaren har bäst förutsättningar för att kunna bilda en regering, även om det också finns argument för statsminister Stefan Löfven.

- Jag har bett Ulf Kristersson att sondera för en regering, säger Norlén.

Han ställer inga krav på att Ulf Kristersson ska kunna visa att han får igenom en budget genom riksdagen. Det enda krav som ställs är att statsministerkandidaten ska tolereras av riksdagen, alltså att inte fler än hälften röstar nej.

Statsminister Stefan Löfven säger i en kommentar:

"De borgerliga partierna valde att avsätta regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Det finns då en logik i att Kristersson får i uppdrag att klargöra hur hans regeringsalternativ ser ut", skriver han och fortsätter:

"Det är nu upp till Ulf Kristersson att redovisa om han har en framkomlig väg för att bilda regering. Om så inte är fallet kan förhoppningsvis blocköverskridande lösningar diskuteras. Då står jag fortsatt till talmannens förfogande."

Måste kunna regera

Norlén påpekar att det är lättare att bli vald till statsminister än att få igenom sin budget. Den som aspirerar på att bli statsminister bör därför överväga hur hen ska få igenom sin budget.

- För det är ingen mening att bli vald till statsminister om man sedan inte kan regera, säger Norlén.

Han konstaterar att partierna nu måste börja samtala och flytta sina positioner – annars blir det ingen regering.

- Det ligger nu ett stort ansvar på partierna och partiledarna att ompröva tidigare positioner och göra det möjligt att bilda en regering, säger Norlén.

- Jag vill inte bli den första talman som inte lyckas få en statsministerkandidat vald.

Kristersson får två veckor på sig att hitta en lösning, men ska lämna en lägesrapport om en vecka.

Alliansregering

Vid en pressträff tidigare i dag framhöll Ulf Kristersson att han vill bilda en Alliansregering och försäkrade att han kommer att göra allt han kan för att det ska bli verklighet.

Allianspartierna, som har 143 mandat mot de rödgrönas 144 och Sverigedemokraternas 62, är splittrade i synen på vilket stöd en Alliansregering ska ta från Sverigedemokraterna. Men Kristersson tonade ned sprickan.

- Vi har fortsatt goda samtal i Alliansen. Vi är överens om allt det som ni inte rapporterar om, sade han till journalister.