Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glad i dag. Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson bekräftar Nobelstiftelsens besked om att Nobelpriset i litteratur får delas ut i år.

Två Nobelpris i år – Engdahl ute ur kommittén

Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år, har Nobelstiftelsen beslutat. Beskedet från Nobelstiftelsen innebär också att Horace Engdahl får lämna priskommittén.

Svenska Akademien får dela ut årets och förra årets Nobelpris i litteratur.

- Sammantaget tycker vi att man gjort tillräckligt mycket för att lägga den akuta krisen bakom sig och att man är på väg att göra en del reformer som gör att man är på väg åt rätt håll, säger Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd.

Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare, är glad och lättad över beskedet.

- Det känns som ett väldigt bra beslut. Det hade uppstått så många frågor om vi inte hade kunnat dela ut det här dubbla priset, säger han.

Även Peter Englund, som lämnade arbetet i Akademien i april förra året men återvände i januari är glad över beskedet.

"Självfallet är detta ett glädjande beslut. Dels i sak: det är bra att Akademien får chansen att fortsätta dela ut litteraturpriset. Dels för det också sänder en signal om att återuppbyggnadsarbetet (som kommer att ta tid) nu inletts på allvar", skriver han till TT.

"Det var nödvändigt"

Akademien har bland annat beslutat att de närmaste åren införa en ny ordning för Nobelkommittén, som ska innehålla fem oberoende externa ledamöter. Dessutom ska priskommitténs sammansättning ändras så att inga ledamöter som "varit förknippade med det gångna årets händelser längre ingår".

Det innebär till exempel att Horace Engdahl tvingas lämna priskommittén. Beslutet fattades i sista sekund och Anders Olsson tror att det var avgörande för stiftelsen.

- För att vi ska nå enighet insåg också Horace Engdahl att det var nödvändigt, säger Anders Olsson.

Beslutet gäller de kommande två åren. Därefter kan Engdahl åter komma att ta plats i kommittén.

Anders Olsson ser fram emot att Akademien nu på riktigt kan ta itu med Nobelprisarbetet och landa i den mellanlånga listan som till slut ska leda fram till pristagare för 2018 och 2019.

- Då måste vi läsa väldigt intensivt. Det blir en vår full av läsning, säger han.

Dessutom väntar utdelningen av Svenska Akademiens nordiska pris. Sedan ska en ny ständig sekreterare väljas – förhoppningsvis redan före första juni.

Olsson, som ersatte Sara Danius när hon lämnade arbetet, får därmed en ovanligt kort tid på posten.

- Mycket längre tid orkar man inte när det har varit så intensivt, säger han.

Historiskt beslut

Den 4 maj förra året kom beskedet: Inget Nobelpris i litteratur skulle delas ut 2018. Det historiska beslutet motiverades med att det fanns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden".

Sedan dess har Svenska Akademien kämpat för att få tillbaka priset.

Litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta undrar vad som nu händer med granskningen av Akademien. Hon tycker att institutionen behövs för att värna litteraturens långsamhet i tider då den styrs av marknadskrafter, men anser att man måste fortsätta att utreda maktmissbruk och jäv.

- Matilda Gustavssons reportage måste följas upp mer. För problemet är inte Sara Danius eller Horace Engdahl, det handlar om hela apparaten runt omkring, säger hon.

Risk för nya läckor?

Författaren Elise Karlsson, en av de 18 kvinnor som vittnade mot kulturprofilen i Dagens Nyheter, ifrågasätter hur långt Akademien verkligen kommit i sitt reformarbete.

- Man kan anse Akademien reformerad men samtidigt tycker jag att det kvarstår uppenbara jävsproblem som inte har hanterats. De försökte till exempel dela ut ett pris till mig samtidigt som de gav ett pris till en person som vittnat till kulturprofilens fördel, säger Elise Karlsson.

Hon tycker att det finns ytterligare problem med den externa Nobelkommitén. Hon säger att lösningen känns ogenomtänkt och pekar samtidigt på tidigare problem med läckor.

- Det väldigt oklart hur de kommer att hantera att personerna i kommittén har tillgång till namnlistor även efter att de slutat. Även då kommer de ju att veta vilka som är nominerade sedan tidigare, och en av dem är fortfarande förlagsanställd.