USA:s Donald Trump hotar med att utlysa nationellt nödläge om han inte får igenom sitt murkrav.
USA:s Donald Trump hotar med att utlysa nationellt nödläge om han inte får igenom sitt murkrav.

Trump vid gränsen – har varnat för nödläge

Efter att i vredesmod ha störtat ut från en kongressförhandling om sin kontroversiella gränsmur reser USA:s president Donald Trump till gränsstaden McAllen i Texas. Han säger att han mycket väl kan komma att utlysa ett nationellt nödläge för att få sin vilja igenom.

ANNONS
|

- Jag har den fullständiga rätten att utlysa ett nationellt nödläge, säger Donald Trump till reportrar vid sin avresa från Vita huset.

Presidenten säger att det hänger på kongressen. Om den inte tillmötesgår hans krav så väljer han troligen att använda presidentens krismandat.

- Jag skulle nästan säga definitivt, säger han.

ANNONS

Kravet gäller de motsvarande 50 miljarder svenska kronor som presidenten kräver för ett bygge av en mur, eller någon form av barriär, längs gränsen mot Mexiko. Oenigheten kring det har lett att delar av den amerikanska statsapparaten har fått stänga ned.

En utlysning av ett nationellt nödläge skulle dock med allra största sannolikhet bestridas juridiskt av hans meningsmotståndare i kongressen.

Föredrar Kinasamtal

Trump jämför förhandlingarna med Demokraternas ledare Chuck Schumer och Nancy Pelosi med den pågående handelstvisten med världsmaktsrivalen Kina.

- Jag anser att Kina, ärligt talat, på många sätt är långt mer hederliga än grinande Chuck och Nancy. Jag tycker faktiskt att Kina är mycket enklare att ha att göra med än oppositionspartiet.

Natten till onsdagen talade Trump till sina landsmän från Vita huset och hävdade att det är just en kris som råder vid USA:s södra gräns. Och att det enda sättet att stoppa brottslingar, narkotika och migranter som USA inte har plats för är genom en mur eller barriär. Demokraterna anklagade efteråt Trump för att förvränga verkligheten och piska upp rädsla. Båda sidor säger sig vara för stärkt gränssäkerhet, men Demokraterna anser att ett murbygge är fel väg att gå och att det är slöseri med skattebetalarnas pengar.

ANNONS

"Bra att han visar mod"

När Donald Trump träffade demokratiska ledare i Vita huset på onsdagen stormade han ut från mötet, enligt de han träffade. "Fullkomligt slöseri med tid", skrev presidenten själv på Twitter.

Dessa meningsskiljaktigheter går i mångt och mycket igen i gränsstaden McAllen.

- Det är bra att presidenten visar mod, att han tar ställning för gränsmuren, sade Sergio Sanchez, chef för en lokal radiostation i McAllen och aktiv inom republikanerna, när TT besökte staden i höstas.

- Jag vill ha ordning och reda i systemet, invandringen till USA borde bygga på visum och arbetstillstånd. Men det har politikerna inte ens börjat prata om.

"Ganska säker stad"

Sanchez programledarkollega i det dagliga lokala nyhetsprogrammet News Talk, demokraten Tim Sullivan, anser däremot att presidentens utlovade gränsmur mot Mexiko är en riktigt dålig idé.

- Det blir inte effektivt, det löser inte problemet med invandringssystemet. Och de bilder av barn bakom galler som spridits bidrar till uppfattningen att det här är något slags krigszon, när vår stad i själva verket är ganska säker, sade han under en reklampaus i sändningen.

ANNONS

McAllen i södra Texas ligger mycket nära gränsen mot Mexiko. Donald Trump landade där strax före klockan åtta och han ska enligt planeringen bland annat delta i ett rundabordssamtal, besöka gränsfloden Rio Grande samt få en briefing om gränssäkerhet.

TT

Bakgrund: Nedstängningen av USA:s statsapparat

Den nu pågående nedstängningen av delar av USA:s statsapparat inleddes den 22 december i fjol. Om den fortsätter in på lördag blir stängningen den längsta i landets historia, längre än 1995-1996 då en nedskärningsdispyt mellan den dåvarande presidenten Bill Clinton och Newt Gingrich, som var kongressens talman, orsakade en 21 dagar lång nedstängning.

Den aktuella nedstängningen rör nio större myndigheter och departement, bland dem departementet för inrikes säkerhet, samt ett antal mindre som gemensamt utgör drygt 20 procent av statsapparaten. Omkring 800000 statsanställda har antingen permitterats eller arbetar utan lön.

Orsaken är ett budgetbråk som orsakats av president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko – en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Det har lett till att budget saknas för de nu stängda myndigheterna.

Trump har sagt att han är villig att låta nedstängningen pågå i månader eller till och med år. Presidenten har även antytt att han kan tänka sig att utlysa undantagstillstånd för att på så sätt kringgå kongressen och säkra finansieringen av muren– en manöver som troligen skulle utmanas i domstol som grundlagsvidrig.

En gränsmur mot Mexiko var ett av Trumps mest framträdande vallöften. Men under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för bygget, inte de amerikanska skattebetalarna.

ANNONS