Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

L-ledaren Jan Björklund har meddelat att han slutar. Valberedningen vill nu tidigarelägga valet av en ny partiledare. Arkivbild.

Toppnamn i L lämnar uppdrag

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson lämnar sitt uppdrag. Han har varit kritisk till att samarbeta med Socialdemokraterna.

"Jag väljer att lämna rollen som ekonomisk-politisk talesperson, men fortsätter i andra ledande roller i partiet. Jag ser fram emot att ta fram förslag för Liberalernas ekonomisk politik på längre sikt", säger Mats Persson i ett pressmeddelande.

Ny ekonomiskpolitisk talesperson blir riksdagsledamoten Johan Pehrson.

Enligt uppgift till flera medier vill Persson nu hoppa av sin post eftersom han inte vill företräda Liberalerna i förhandlingarna med regeringen.

Partiledarkandidat?

Mats Persson förekommer i spekulationerna om vem som ska bli partiledare efter Jan Björklund.

"Jag vill ta ansvar för att lyfta partiet i detta utsatta läge, men på vilket sätt är en senare fråga", skriver Persson i ett sms till TT.

Han uppger också att "en kommande partiledare måste respektera partirådets beslut om januariavtalet", det vill säga överenskommelsen med S, MP och C.

Persson ser fram emot en öppen process kring partiledarfrågan, där medlemmarna inkluderas.

Beskedet om att Mats Persson slutar som ekonomisk politisk talesperson kommer dagen efter att partiledaren Jan Björklund inte ställer upp för omval.

Riskerar lamslås

L riskerar nu att lamslås av en utdragen jakt på partiledare. Valberedningen vill därför tidigarelägga partiledarvalet.

- Precis i denna stund håller vi på att formulera ett brev till länsförbunden där vi ställer frågan om ett extra landsmöte, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt (L) till TT.

Något förslag på datum finns dock ännu inte.

Det är Liberalernas partikongress, landsmötet, som väljer partiledare. Det ordinarie landsmötet ska hållas i november.

Frågan är hur snabbt partiet kan välja en ny partiledare efter att Jan Björklund meddelat att han inte ställer upp för omval.

Valberedningen vill inte att ett extra landsmöte ska störa valkampanjen till EU-valet den 26 maj alltför mycket.

Kan bli strid

Liberalerna riskerar bland annat att hamna i en lång och uppslitande partiledarkamp. Partiet har precis haft en strid kring valet att samarbeta med den rödgröna regeringen.

Olle Schmidt hoppas att partiet ska kunna undvika att den striden nu förlängs.

- Vad partiet behöver just nu är enande krafter. Jag hoppas att alla i görligaste mån kan vinnlägga sig om det, säger han.

Valberedningen vill se en så öppen process som möjligt, till exempel med utfrågningar av kandidater och möjlighet för länsförbund att anordna egna "primärval".

Liberalernas kommunalråd i Uppsala, Mohamad Hassan tror att en sådan öppen process är viktig för sammanhållningen i partiet.

- Gör man det, så tror jag man kan ena partiet kring en kandidat. Även om jag inte skulle få min kandidat igenom, så kommer jag att acceptera ett majoritetsval om det skett så öppet som möjligt, säger Hassan.

"Gått vilse"

Han tillhör de som har varit för att Liberalerna samarbetar med den rödgröna regeringen och vill att partiet blir mer socialliberalt.

- Liberalerna har gått vilse i Alliansen. Vi har kompromissat så mycket att vår särart gått förlorad, säger han.

Hassan tycker att L varken ska gå till höger eller vänster, utan "stanna i mitten".

Han tror att EU-kommissionär Cecilia Malmström (L) skulle vara den bästa partiledaren och den enda som i dag skulle kunna ena partiet utan problem.

- Jag skulle vilja och hoppas verkligen att hon fattar allvaret i situationen och backar från sitt nej, säger Hassan.

Hoppas på Sabuni

Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona, tillhör de som ville att L skulle stanna i Alliansen och stödja moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

- Jag tycker att en ny partiledare måste ha som uppgift att återupprätta förhållandet till våra vänner i Alliansen och att söka någon slags borgerlig hemvist för liberalerna, säger Strandberg.

Han påpekar att partiledarvalet är ett viktigt vägval för Liberalerna.

- Jag skulle inte vara förvånad om det kommer att stå mellan olika kandidater. Jag är inte säker på att en kandidat kommer att omfamnas av alla, säger Strandberg.

Han tycker själv tycker att den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni (L) är ett intressant partiledarnamn. Strandberg håller dock med om att Cecilia Malmström skulle ligga väldigt väl till om hon visar intresse.

Strandberg ser risker med att vänta med partiledarvalet ända till november.

- Det är i mitt tycke en allt för lång tid för detta, säger han.