"Jag vill jobba för att Sverige blir starkare, smartare och grönare", säger nygamle S-ministern Anders Ygeman.
"Jag vill jobba för att Sverige blir starkare, smartare och grönare", säger nygamle S-ministern Anders Ygeman.

Tillbaka i regeringen med ett leende

ANNONS

Det var med ett stort leende som den 48-årige stockholmaren Anders Ygeman hälsade på det samlade pressuppbådet när den nya regeringen presenterades.

- Kul att se er igen, inledde Ygeman.

Fick lämna

Anders Ygeman var mellan 2014–2017 inrikesminister under Stefan Löfven (S), med ansvar för sådant som terrorbekämpning, polis och flyktingfrågor. Och i den politiska debatten lyftes han ofta fram som ett av regeringens starkaste kort för sitt professionella beteende.

ANNONS

Men han fick lämna i förtid efter hot om misstroendevotum från flera oppositionsledare, bland andra Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L), i kölvattnet av hanteringen av it-skandalen på Transportstyrelsen.

I sin årliga granskning av regeringen 2018 riktade riksdagens konstitutionsutskott (KU) kritik mot Anders Ygeman för brister i justitiedepartementets informationsspridning.

Känner förtroende

Nu vill Ygeman blicka framåt och är inte orolig att historien har skadat förtroendet för honom som politiker.

- Jag var den som fick absolut mest personkryss. Det är klart att det är ett grundläggande förtroende från väljarna, säger han till TT.

Han tillträder posten samtidigt som en säkerhetsskandal har kommit till ytan på myndigheten Svenska kraftnät.

- Jag tror att man som statsråd måste vara beredd att hantera en rad sådana här händelser. Jag ska naturligtvis sätta mig in i vad som har hänt på Svenska kraftnät, säger Anders Ygeman.

ANNONS

- Jag vill inte kommentera en myndighet på basis av medieuppgifter.

Bredband åt alla

Som minister vid det nya infrastrukturdepartementet blir han ansvarig för två områden som, enligt statsminister Stefan Löfven, står inför stora samhällsförändringar.

Ygeman säger att han brinner för energi- och digitaliseringsfrågorna och tror att han med sin breda politiska bakgrund kan göra ett bra arbete på områdena.

- Jag vill jobba för att Sverige blir starkare, smartare och grönare.

Det handlar i ett längre perspektiv bland annat om att säkra tillförsel av och tillgång till fossilfria energislag och att se till att ta del av digitaliseringens alla möjligheter, enligt den nya energi- och digitaliseringsministern.

- I det korta perspektivet är bredband i hela landet en av de saker jag kommer att ta tag i.

ANNONS
TT

Fakta: Anders Ygeman

Anders Ygeman är född 17 juni 1970 och blev riksdagsledamot första gången 1995. Han har bland annat varit ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott men även för trafikutskottet.

2014 utsågs han till inrikesminister men lämnade posten 2017 till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen.

I augusti 2017 valdes han till gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

I januari 2019 blev han energi- och digitaliseringsminister vid infrastrukturdepartementet.

ANNONS