Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förre TV4-profilen Martin Timell fick rätt mot flera tidningar som nu fälls av Pressens Opionsnämnd. Arkivbild.

Tidningar fälls för metoopubliceringar

Sex tidningar fälls för att i sammanlagt tio artiklar ha brutit mot god publicistisk sed. Samtliga publiceringar har kopplingar till metoo, och har anmälts av de fyra personer som artiklarna rör.

"Främst på grund av att tidningarna inte har haft tillräckligt belägg för att publicera de allvarliga anklagelserna och påståendena – som i många fall ligger långt tillbaka i tiden – har nämnden funnit att tio av artiklarna har inneburit att tidningarna har brutit mot god publicistisk sed" skriver Pressens Opinionsnämnd i ett pressmeddelande.

Sexuella övergrepp

Fällningarna rör bland annat artiklar om den förre TV4-profilen Martin Timell, som anmäldes för våldtäkt i samband med en privat fest 2008 (han friades av Attunda tingsrätt från detta i juni i år). Totalt fem artiklar – i Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Hänt i Veckan – som rör Timell och dessa anklagelser fälls för att ha brutit mot god sed.

Två publiceringar som rör förre Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen och anklagelser mot honom om sexuella övergrepp fälls också. Dessa är publicerade i Expressen respektive Svenska Dagbladet.

"Processer väntar"

I en skriftlig kommentar till TT säger Virtanen att "besluten var väntade men jag känner mig lättad över att PON så kraftfullt markerar mot mediernas haverier".

"Tyvärr är det inte över med detta, nu väntas juridiska processer mot en rad medier och personer som deltog i drevet." fortsätter han.

Tidningen Arbetaren fälls för att ha brutit grovt mot god publicistisk sed efter att ha publicerat en krönika, som en person som omnämndes anmält anonymt. Ytterligare en anonym anmälan har lett till fällning, mot Expressen. Tidningen fälls också för en artikel om en radioprofil och anklagelser mot henne om sexuella trakasserier.