Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Ullsten har avlidit. Arkivbild.

Tidigare statsministern Ola Ullsten död

Tidigare statsministern och Folkpartiledaren Ola Ullsten har avlidit.

Ola Ullsten blev både hastigt och överraskande först partiledare för Folkpartiet och senare statsminister i en Folkpartistisk minoritetsregering. När Per Ahlmark på våren 1978 överraskande avgick som partiledare för Folkpartiet var Ullsten självskriven som efterträdare. I sin roll fick han redan hösten samma år hantera den svåra politiska krisen inom regeringen som till stor del rörde oenigheten om framtiden för kärnkraftverket Ringhals 3.

Ullsten var positiv till kärnkraften och svårigheterna att få fram en kompromiss bidrog till trepartiregeringens fall i oktober 1978. Regeringskrisen som följde fick en överraskande upplösning genom att Folkpartiet ensamt fick bilda regering sedan Socialdemokraterna lagt ned sina röster.

Ullsten blev därmed den förste liberale statsministern sedan CG Ekman på 1930-talet.

- Det var en öppenhet åt vänster som började under hans tid, socialliberalismen. Det var förvisso Bertil Ohlin (Folkpartiets ledare 1944–67) som först kläckte det, men Ola var den första som genomförde politiken, säger Hans Blix, som satt som utrikesminister i Ullstens regering.

"Lättsam person"

Deras minnen sträcker sig tillbaka till tidigt 50-tal och det som då hette Folkpartiets ungdomsförbund.

- Ola var en lättsam person med en klar socialliberal kompass. Han tillhörde samma del som Bengt Westerberg, de som gärna hade samtal med socialdemokratin och kunde tänka sig att samarbeta med dem i frågor, säger Hans Blix.

- Han var en mycket god och trofast och trevlig vän att umgås med i många år.

Liberalernas nuvarande partiledare Jan Björklund nämner också han Ullstens socialliberala inriktning.

"Ola Ullsten hade ett starkt socialliberalt engagemang och var analytisk och eftertänksam i sitt politiska ledarskap. Han insåg att politiska resultat nås genom samarbete i sakfrågor, ibland även med motståndarna", skriver Björklund i en kommentar.

"Vänsterfolkpartist"

Ulf Adelsohn, Moderaternas partiledare under början av 80-talet, beskriver honom som en "vänsterfolkpartist".

- Han var vänsterfolkpartist i ordets egentliga bemärkelse och hans dröm var nog egentligen att regera ihop med Socialdemokraterna och möjligen också Centern, men inte gärna med oss. Men personligen har jag bara positiva minnen av honom, säger han.

- Han var sakinriktad, han kunde koppla bort egna fördomar och verkligen lyssna på sakargument, säger Bengt Westerberg, Ullstens efterträdare och partiledare för Folkpartiet 1983-95.

Både Ulf Adelsohn och Bengt Westerberg framhåller Ullstens humor.

- Ola var en person som hade en väldig massa humor bakom en ganska torr fasad, säger Adelsohn.

- Det kanske inte är många som förknippar det med honom, men han hade en väldig humor. Han spred mycket glädje omkring sig och många skratt, säger Bengt Westerberg.

Ola Ullsten blev 86 år.