Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ska torsdagens möte sluta med att Horace Engdahl och Göran Malmqvist får nya ledamöter att samarbete med? Arkivbild.

Tiden på väg att rinna ut för Akademien

Det brådskar för Svenska Akademien att välja in nya ledamöter. Om de tilltänkta ska få en rimlig chans att förbereda sina tal inför årets högtidssammankomst borde invalen ske helst redan på torsdag.

Ska Svenska Akademien göra som man brukar och låta de nya ledamöterna tillträda kring den 20 december, brinner det i knutarna. Fyra ledamöter, en jurist samt tre forskare eller författare, ska på djupet hinna sätta sig in i och reflektera över Kerstin Ekmans, Klas Östergrens, Lotta Lotass respektive Sara Stridsbergs författarskap.

De nyvalda håller sedan sina tal om föregående innehavare av den stol som tilldelats. Talets tidpunkt är dock inte formellt reglerad.

- Det är just själva inträdet som är det viktiga och talet är mer av en praxis. Men så klart måste de hinna förbereda sig, säger Louise Hedberg, kanslichef på Svenska Akademien.

- Så att ja, det borde väl ske inom kort.

Genomlysning

I fjol valdes teologen Jayne Svenungsson in på mötet den 28 september och tillträdde sedan den 20 december efter att ha gjort en gedigen och personlig genomlysning av Torgny Lindgrens författarskap.

Veckans fällande dom mot kulturprofilen och hans nära anknytning till Akademien har uppmärksammats stort av internationella medier, och beskrivs som själva anledningen till att Nobelpriset i litteratur ställdes in. Nya ledamöter på de tomma stolarna vore ett sätt för Akademien att försöka återfå legitimitet och förtroende efter det senaste årets djupgående kris.

Akademien skulle också bli beslutsför och inte längre behöva förhandla med de tre avhoppade ledamöterna Peter Englund, Sara Danius och Kjell Espmark.

Fyra veckor utan inval

Men fyra veckor efter höstens första sammanträde har man fortfarande inte lyckats välja in någon, vilket enligt Dagens Nyheter och SVT:s "Kulturnyheterna" beror på oenighet kring poeten Katarina Frostensons framtid i Akademien.

Per Wästberg, ordförande i Svenska Akademiens Nobelkommitté, har sagt att kommittén jobbar på som vanligt med att utse framtida Nobelpristagare, nu med fyra ordinarie medlemmar: förutom honom själv, Horace Engdal, Kristina Lugn och Anders Olsson.

För ett år sedan var även Sara Stridsberg ordinarie ledamot. Ibland medverkade också Sara Danius och Kjell Espmark som suppleanter.

Kan skjutas upp

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten sade i söndagens "Agenda" i SVT att Svenska Akademien behöver bilda en Nobelkommitté som "står fri från de här händelserna". Han ser hellre att Nobelpriset i litteratur skjuts fram ytterligare ett år än att det delas ut av en institution som saknar förtroende.

- Man behöver välja in nya ledamöter som står fria från det som har hänt och som har kompetens. Man behöver utreda jävs- och sekretessbrotten och visa att man respekterar sitt eget regelverk, sade Heikensten till "Agenda".

Han vidhöll också att ledamöterna bör se till institutionens bästa i stället för till egna intressen, något han uttryckt även till andra medier:

- Jag har sagt tidigare att jag tycker att om man tar förtroendeuppdrag av det här slaget då bör man inse att det kan finnas situationer där man behöver träda tillbaka för sin institutions skull, även om man själv inte tycker att man har gjort fel. Jag tror att det skulle hjälpa om man gjorde det.