Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den så kallade kulturprofilen anländer till Stockholms tingsrätt.

Tiden kan fria kulturprofilen från sexbrott

Under onsdagen inleddes rättegången mot den så kallade kulturprofilen. Han åtalas för att ha våldtagit en kvinna två gånger. Tiden kan bli en avgörande aspekt för om han fälls eller frias.

Klädd i mörk kostym och med svartbågade glasögon plöjde mannen rakt igenom hopen av journalister utanför sal 34 i Stockholms tingsrätt. Den åtalade gjorde entré genom tingsrättens stora port, höll blicken rakt fram och vägrade att svara på reportrarnas frågor.

Kvinnan som anmält honom för våldtäkt dolde sitt ansikte när hon skyndade från ett samtalsrum till rättssalen.

- Det är smärtsamt, hon bär ju på traumatiska upplevelser, sade hennes målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz till medierna.

DN-publicering

Massi Fritz företräder den kvinna som anklagar kulturprofilen för våldtäkt, två gånger vid två separata tillfällen under 2011 på en och samma adress. De övergreppsanklagelser som riktats mot mannen var upprinnelsen till en omfattande kris i Svenska Akademien och att litteraturpriset ställdes in.

De misstänkta våldtäkterna blev kända genom en granskning där Dagens Nyheter publicerade berättelser från 18 kvinnor. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och publiceringen i DN utlöste krisen som gjorde att namnkunniga ledamöter lämnade sina stolar i protest mot Akademiens behandling av affären.

Kvinnan har beskrivit hur den åtalade mannen med våld ska ha tvingat henne att utföra oralsex på honom och sedan genomfört ett vaginalt samlag med henne medan hon befann sig “i ett hjälplöst tillstånd”.

Övergreppet ska ha skett på hösten, och senare samma vinter träffades mannen och kvinnan på nytt. Han ska då ha våldtagit henne igen, ett övergrepp som påbörjades medan hon sov.

"Jag är nöjd"

Rättegången inleddes på onsdagen i Stockholms tingsrätt, inramad av ett massivt pressuppbåd. Både kvinnan och mannen hördes. Rättegången hölls bakom stängda dörrar och journalister fick därmed inte ta del av vad som sades.

När första dagen av tre var avslutad kom försvarsadvokat Björn Hurtig ut.

- Jag är nöjd med det som har kommit fram, sade han inför pressuppbådet.

Han ville i övrigt inte svara på några detaljer om vad som hade sagts i salen och hänvisade till sekretess, men berättade att hans klient nekar till våldtäktsanklagelserna.

Under torsdagen väntar nya vittnesförhör, och Hurtig säger att han ser fram emot att få höra åklagarsidans vittnen och få möjlighet att korsförhöra dem.

- Vi pratar om saker som skett mellan två människor i ett rum, som andra människor som var utanför detta rum ska berätta om för att styrka upp det här. Då är det klart att det blir intressant att ställa frågor.

"En ocean av tid"

Kulturprofilen lämnade tingsrätten utan att ge någon kommentar. Han säger enligt åtalet att han inte minns exakt vad som hände, samtidigt menar Björn Hurtig att de viktiga detaljerna i kvinnans berättelse saknas. Tidsaspekten kan bli avgörande i fallet.

- Jag tror det påverkar mycket, det finns minnesforskning som pratar om hur snabbt ett minne förändras. Ditt minne förskjuts, säger Björn Hurtig.

- Sedan kan man rationalisera saker för att få det att fungera i det egna psyket. Sju år är en ocean av tid. Jag tror inte minnet undgås att påverkas hos någon människa, inte heller hos målsäganden.

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz håller med honom på den punkten men menar att kvinnans och vittnenas berättelse är "stark och klar" i förundersökningen.

- Det är klart att minnet kan svika, det är sju år tillbaka i tiden. Då kan man inte kräva att de minns exakt alla detaljer. Men det vi kunnat utläsa i förhör är ändå att vittnena minns väldigt mycket.

Sju vittnen ska höras

Under torsdagen kommer sju vittnen att höras. Massi Fritz företrädde ytterligare tre kvinnor som säger sig ha utsatts av kulturprofilen. Deras sak kommer dock inte att prövas i domstol då “brott ej kunnat styrkas”. I något fall var det påstådda brottet begånget för så länge sedan att det hunnit preskriberas.

Den nu målsägande kvinnan begär även ett skadestånd på totalt 200 000 kronor.