Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett silver som smakar som guld. Anna Swenn-Larsson fick revansch både för OS och för den tunga säsongen för två år sedan.

Swenn-Larsson kör om VM-guldet

Äntligen dags för en svensk fullträff i alpina VM? Det hänger på Anna Swenn-Larsson. Om några timmar kör hon om guldet i slalomen. Svenskan ligger på silverplats efter det första åket, elva hundradelar bakom schweiziskan Wendy Holdener.

Swenn-Larsson har visat strålande form på såväl träning som tävling den senaste tiden och växt ut till det främsta svenska medaljhoppet i hemma-VM.

Hon levde upp till förväntningarna i det första åket.

- Det var superbra. Jag är jättenöjd med mitt åk. Jag gjorde exakt som jag hade planerat på övre delen, men jag var lite illa ute där på mitten. Jag känner att jag kan ta lite mer tid där nere, men på det hela var det ett mycket bra åk, säger Swenn-Larsson.

Före förkyld Shiffrin

Swenn-Larsson har fyra hundradelar tillgodo på storfavoriten Mikaela Shiffrin. Enligt SVT blev amerikanskan krasslig efter storslalombronset i förrgår och kunde bara träna lätt under gårdagen.

Shiffrin öppnade tveksamt, tappade i mellantiderna mot österrikiskan Katharina Liensberger som var först ut, men avslutade starkt och tog ledningen.

Wendy Holdener, som redan har två VM-guld i Åre (kombination och lag), tog 15 hundradelar på amerikanskan varpå Swenn-Larsson satsade allt, tappade lite i branten där hon fick problem men kom ned bara elva hundradelar bakom schweiziskan.

Ett åk med medaljvibrationer i hemmabacken, där hon tog sin första pallplats i världscupen i mars 2014.

Swenn-Larsson starka form – hon kom till VM med en färsk andraplats i Maribors slalom – står sig. Inför det andra åket, där medaljerna ska fördelas, har 27-åringen från Rättvik både Shiffrin och Petra Vlhova bakom sig.

"Ska ge allt"

- Nu ska jag bara ge allt i andra. Allt är möjligt. Jag ska fokusera på vad jag ska göra, men inte fokusera på pallen. Då blir det bara fel, säger Swenn-Larsson.

För Frida Hansdotter väntar en svår uppgift om hon ska ta fjärde raka VM-medaljen i slalom. OS-vinnaren från Pyeongchang inledde strålande, men tappade stadigt och i mål var hon 56 hundradelar bakom Holdener och ligger sexa.

Till trean Shiffrin och bronset är avståndet 41 hundradelar.

- Jag tycker att jag startade bra, hade högt tempo, sedan är det svårt i spåren. Jag tappade i någon sväng och fick inte med mig farten.

- Det kommer att bli ett krig i andra. Det är bara ut och köra på. Jag har ett toppenläge. Det är andra som kommer att vara nervösa, inte jag, säger Hansdotter.

Stålnacke körde ur

Charlotta Säfvenbergs åk var inte i linje med hennes potential. Hon är 3,13 efter Holdener och på 18:e plats.

- Jag tyckte inte att jag kunde driva på ordentligt, hittade inte riktigt en bra tajming, säger Säfvenberg som tror att det blir en kul svensk eftermiddag.

- Jag tror på medalj, kanske till både Anna och Frida.

Ylva Stålnackes VM var över efter drygt 44 sekunder när hon grenslade en port.

- Det var slalomen jag var här för. En bra dag och jag hade haft med topp 10 att göra, men det är bara att acceptera att det inte blev så. Nu ska jag heja fram Anna och Frida till medaljer. Det ser jag fram emot, säger hon.

Det andra åket börjar 14.30.