Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Halfvarsson stumnade rejält på den andra sträckan i VM-stafetten.

Sverige stafettfemma på stumma ben

Calle Halfvarsson gick in i väggen och Jens Burman stumnade när han försökte rädda situationen. Trötta ben ger inga medaljer. Sverige var inte i närheten av en sådan i herrstafetten och kom femma.

Johannes Høsflot Klæbo fixade ett nytt norskt stafettguld utan större problem sedan Sergej Ustiugov kroknat i duellen mellan favoriterna.

I stället väntade en smått parodisk fajt om bronset mellan finländaren Perttu Hyvärinen och fransmannen Richard Jouve. Ingen av dem ville dra mot slutet och båda åkarna stod stilla i spåret och tittade på varandra. När det drog ihop sig till spurten var Jouve starkast.

Sverige? Till slut ordnade slutmannen Viktor Thorn femteplatsen, 1.39,5 minuter efter Høsflot Klæbo.

Säga vad man vill om Calle Halfvarsson, men han är sällan ointressant. Numera handlar det ofta om dåliga beslut och svaga insatser. Han bjöd på både och i Seefeld under fredagseftermiddagen.

Halfvarsson, som av experter sägs ha väldigt mycket skidåkning i kroppen, öste på under andra sträckan och utmanade trion Martin Johnsrud Sundby, Norge, Alexander Bessmertnych, Ryssland och Iivo Niskanen. Finland.

"Smällde till i långbacken"

Svensken hängde med i tempot och såg riktigt pigg ut i kroppen och på skidor med gott glid. Men det var en synvilla. När Niskanen stack i långbacken försökte Halfvarsson haka på. Det gick ett litet tag. Sedan satte mjölksyran upp en illröd stoppskylt.

- Jag kände att det smällde till i långbacken. Man går från att vara pigg till raka motsatsen på bara några sekunder, säger Halfvarsson till SVT.

Han ångrade att han inte tog det lite lugnare.

- Jag tyckte att jag kände mig pigg men jag kunde ha varit lite mer iskall och avvaktat. Jag trodde inte att jag skulle få den smällen i långbacken. Jag höjde tempot i sprintbacken på andra varvet, men sedan stumnade jag när Niskanen ryckte, säger Halfvarsson.

Hård satsning av Burman

Jens Burman, den svenske tredjemannen, ställdes inför uppgiften att köra in allt det Halfvarsson förlorat.

I sekunder räknat: 27,2.

Burman satte allt på ett kort, slog på förbränningsmotorn, nådde snabbt i fatt tätklungan med Finland, Norge och Ryssland, men sedan tog bränslet slut.

Burman kroknade rejält och passerades av fransmannen Clement Parisse. Vid växlingen, den sista, var Burman 1.06,4 minuter bakom och Viktor Thorn fick försöka ta femteplatsen. Det klarade han.

- Det kändes ganska bra, men då de började öka hade jag svårt att hänga på. Jag sprängde mig inte i början, säger Burman.