Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i samband med budgetomröstningen i riksdagen.

Sverige ser ut få M/KD-budget 2019

Övergångsregeringens budget kommer att bli nedröstad till förmån för ett gemensamt budgetförslag från Moderaterna och Kristdemokraterna när riksdagen tar ställning i eftermiddag. Sverigedemokraterna fäller avgörandet genom att stödja förslaget, där huvudingrediensen är stora skattesänkningar.

I debatten om budgeten bekräftar SD:s ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt att partiets ledamöter kommer att rösta för reservationen, när partiets eget förslag har fallit. Reservationen är, enligt Sjöstedt, inte perfekt men innehåller mycket av det som.partiet anser viktigt.

- Det är riksdagens ansvar att få politik på plats, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, även ordförande i riksdagens finansutskott., när hon försvarade den reservation som statsministern kallat för en "servettskiss" som inte duger till att styra ett land utifrån.

Men Fredrik Olovsson, talesman i riksdagen för Socialdemokraterna i ekonomisk politik och vice ordförande i utskottet, är inte imponerad.

- Vad är det för regering som ska genomföra den här politiken under hela nästa år. När riksdagen röstade om den regeringen sa ju riksdagen nej, invände Olovsson och syftade på att riksdagen röstade nej till en regering bestående av M och KD, samma partier vars budgetförslag nu ser ut att vinna.

Kan inte vänta

Men Elisabeth Svantesson hävdar att riksdagen inte kan vänta på att Sverige får en regering. Kriminalitet och vårdköer är inte övergångsföreteelser, säger hon.

- Vårdköer och skjutningar, det är kaos, vi kidnappar ingen situation, vi vill lösa problem, säger Svantesson.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson anser att M och KD beter sig oansvarigt.

- Jag har svårt att se hur 14 miljarder till de rikaste ska lösa gängskjutningar och vårdköer. Jag hade väntat mig mer än så av ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande, sade Andersson.

Att M och KD:s budget väntas få stöd av Sverigedemokraterna i dagens omröstning har också S-ledaren Stefan Löfven reagerat på.

- Nu närmar vi oss ett läge som jag varnat för under hela hösten. Det är ett läge där SD får ett direkt avgörande inflytande på svensk politik, sade han på tisdagen.

Svantesson ser däremot inga problem med att SD kan komma att rösta för M och KD:s budgetförslag.

- Det bästa sättet att ge dem inflytande är att alla blir handlingsförlamade och inte går fram med sin poltik, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Huggen i sten?

Om M/KD-förslaget går igenom så är den ekonomiska politiken inte helt huggen i sten för nästa år. När en ny regering väl kommer på plats kan den snabbt lägga en ändringsbudget som sätter ny prägel på politiken. Men det går inte att snabbt ändra de beslut om stora skattesänkningar som M och KD vill driva igenom, i första hand det stora jobbskatteavdraget på tio miljarder nästa år. De pengarna kan en ny regering använda sig av.