Tiotusentals demonstranter marscherar på Hongkongs gator den 16 juni 2019.
Tiotusentals demonstranter marscherar på Hongkongs gator den 16 juni 2019.

Svenske konsuln i Hongkong: Våldet överraskar

Ingen är chockerad över protesternas omfattning – men däremot över det brutala våld som demonstranterna mötts av.

ANNONS
|

Motståndet mot det nu skrinlagda lagförslaget om utlämning av brottslingar har bubblat sedan i april. Därför kom det inte som en överraskning för svenske Joakim Ladeborn, som sedan 2017 arbetar som konsul på Sveriges generalkonsulat i Hongkong, att demonstrationerna i juni har samlat hundratusentals människor.

- Men det är klart – den 9 juni blev det uppenbart för alla hur stort det var med upp emot en miljon demonstranter, säger han till TT över telefon från Hongkong.

ANNONS

Tårgaspatroner

Sveriges konsulat ligger nära både parlamentsbyggnaden och regeringsbyggnaden i staden. Tillsammans med sina kollegor besökte Joakim Ladeborn platsen för demonstrationen i onsdags, då debatten om lagförslaget skulle äga rum.

- Då var det ganska lugn stämning. Folk skanderade, men det var inte hotfullt på något sätt. Sedan förändrades det snabbt. Jag tror att många är chockade över vad som hände, att det blev så pass våldsamt och användes vapen från polisens sida som inte tidigare använts, vad jag vet.

Onsdagens demonstrationer resulterade i runt 80-talet skadade demonstranter.

- Det är på en nivå vi inte tidigare sett i Hongkong. Det avfyrades nästan dubbelt så mycket tårgaspatroner på en eftermiddag som under hela Occupyrörelsen. Det säger en del om intensiteten, säger Ladeborn och hänvisar till de omfattande protesterna i Hongkong 2014, även kallat Paraplyrevolutionen.

"Avsaknad av empati"

Sedan protesterna fick ny luft i juni går stämningen i staden att ta på, säger den svenske konsuln. Att Hongkongs regering, med högsta politiska ledaren Carrie Lam i spetsen, valde att lägga det kritiserade förslaget på is är därmed inte överraskande.

ANNONS

- Det har varit ett otroligt tryck på regeringen sedan förra söndagen. En miljon människor på gatan är svårt att bortse från, men kanske framför allt efter onsdagen och efterdyningarna med fokus på polisens agerande och den avsaknad av empati som upplevdes från regeringens sida. Staden har varit på helspänn sedan dess.

Viktig partner

Det svenska generalkonsulatet följer utvecklingen noggrant. Dels bor det runt 2000 svenskar i staden, dels är Hongkong en viktig partner för Sverige i regionen med många svenska företag på plats. Joakim Ladeborn framhåller att Hongkong är en av de säkraste städerna i världen, men uppmanar ändå svenska besökare att hålla koll på reserekommendationerna samt att undvika de största folksamlingarna.

TT: Vad tror du om den närmsta tiden framöver?

- Det är en väldigt bra fråga. Demonstrationerna har satt fingret på att det saknas tillit till regeringen bland en del av befolkningen. Det har eskalerat så snabbt på bara en dryg vecka, så det är otroligt svårt att veta vad som kommer att ske framåt.

ANNONS

- Men just nu ser det inte ut som att det kommer att ebba ut. Kraven från demonstranterna har i stället blivit starkare.

TT

ANNONS