Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag vill båda bli ny partiledare för Liberalerna. Bild från tidigare i juni.
Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag vill båda bli ny partiledare för Liberalerna. Bild från tidigare i juni.

Svår uppgift ena Liberalerna

I nästa vecka avgörs det om Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag blir ny partiledare för Liberalerna. Oavsett vem som väljs blir huvuduppgiften att ena det splittrade partiet.

ANNONS
|

- Nästa partiledare måste hitta den liberala frågan med stort L som alla kan enas kring, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

- En partiledares främsta uppgift är att få partiet att bli enigt och undvika splittring, för det är förödande. Oavsett om det blir Sabuni eller Ullenhag är det prio ett. För alternativet är troligen att partiet kommer under fyra procent i valet 2022.

ANNONS

Öppen konflikt

Under regeringsförhandlingarna i höstas bråkade liberala företrädare för öppen ridå. En minoritet ville hellre se moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister än att inleda samarbete med Socialdemokraterna.

I processen att utse ny partiledare efter Jan Björklund har splittringen fortsatt. Minoriteten som förespråkade Kristersson har slutit upp bakom Nyamko Sabuni, men stödet för henne har visat sig vara större än så.

När alla förbund och medlemmar nu har lämnat sina nomineringar till valberedningen, så leder Sabuni stort över konkurrenten Ullenhag, som dock inte har några planer att kasta in handduken.

Ombuden på det extra landsmötet den 28 juni avgör vem som blir ny partiledare. Röstar de på den kandidat som deras förbund har nominerat så vinner Sabuni. Hennes försprång är ointagligt på pappret, trots att partiets tyngsta förbund Stockholms län stödjer Ullenhag.

Omröstningar splittrar

Men det finns olika syn på vilken tyngd de rådgivande medlemsomröstningarna ska ha, eftersom inte ens hälften av medlemmarna har röstat och det dessutom har varit mycket jämnt på flera håll.

Valet på landsmötet är hemligt och ombuden kan i princip rösta på vem de vill, även om de rekommenderas att rösta som deras förbund beslutat.

Jonas Hinnfors avundas inte ombuden som nu ska bestämma hur de ska rösta nästa fredag.

ANNONS

- Å ena sidan har de sina distrikt att ta hänsyn till, samtidigt måste de fundera på vad det bästa är för partiet och vad de själva tycker. Frågan är också hur representativa de som har röstat är för L:s medlemskår. Ingen vet ju riktigt vad de två tredjedelar av medlemmarna som inte har röstat tycker, säger Hinnfors.

Inför partiledarvalet har de tre partiledarkandidaterna Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag varit på turné i landet. De har betonat lite olika frågor och är tre olika personligheter, men för dem som har lyssnat har det inte varit några stora skillnader.

- Ska man kunna ena partiet efteråt, kan man inte profilera sig för mycket. Det är att ta ansvar, men å andra sidan är det ett dilemma att man inte blir riktigt tydlig, säger Hinnfors.

Sluter upp

Även om Sabuni varit kritisk till S-samarbetet, sluter hon nu upp bakom 73-punktsprogrammet mellan S, MP, C och L. Både hon och Ullenhag vill utvärdera samarbetet inför valet 2022 för att då ge besked om L:s väg framåt. Sabuni har dock varit tydlig med att hon hoppas på ett nytt Allianssamarbete.

ANNONS

Just hur den nye partiledaren kommer att förhålla sig till samarbetet med regeringen respektive Alliansen tror Jonas Hinnfors är nyckeln till hur fortsättningen blir, och om hen lyckas ena partiet eller inte.

På måndag väntas valberedningen presentera sitt förslag till partiledare. Det mesta pekar på Sabuni, men Jonas Hinnfors vågar inte utesluta Ullenhag.

- Man ska nog inte räkna ut att de kan nominera Ullenhag, även om det kommer att bli ett ramaskri, säger han.

TT

Fakta: Ny L-ledare väljs den 28 juni

Ett extra landsmöte med 183 ombud kommer att välja ny partiledare för Liberalerna. Mötet hålls fredag den 28 juni i Stockholm.

En klar majoritet av alla förbund vill se Nyamko Sabuni som efterträdare till Jan Björklund, bland andra de tunga förbunden i Skåne och Västsverige.

Partiets tyngsta förbund Stockholms län har nominerat Erik Ullenhag, liksom Uppsala län, Liberala ungdomsförbundet (Luf) och Liberala Kvinnor.

Valet till partiledare är hemligt och ombuden kan rösta som de vill, även om de rekommenderas att följa besluten i sina respektive förbund.

ANNONS