Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas Europaparlamentariker Cecilia Wikström vill släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Arkivbild.

Striden inom L hårdnar

Striden hårdnar i Liberalerna om vilken statsminister partiet ska stödja. Åtta riksdagsledamöter vill släppa fram moderatledaren Ulf Kristersson.

Liberalernas partiråd ska på söndag besluta om man ska stödja Socialdemokraternas Stefan Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister.

Inför mötet försöker båda sidorna i det splittrade partiet att vinna stöd.

I en debattartikel i Expressen skriver åtta av Liberalernas 20 riksdagsledamöter att "det bästa för Sverige" är att Kristersson blir statsminister.

De åtta betonar dock att L inte ska släppa fram Kristersson villkorslöst. En moderatledd regering får enligt dem inte förhandla med SD eller V.

Litar på M

"Om en regering lägger fram förslag som strider mot liberal ideologi och inskränker individens grundläggande fri- och rättigheter ska Liberalerna säga nej och då rikta misstroende mot regeringen", skriver de.

Som exempel anger de att liberaler aldrig kan acceptera inskränkningar i aborträtt eller fri media.

L:s försvarspolitiske talesperson Allan Widman litar på att en M-ledd regering inte kommer att ge SD inflytande.

- Jag uppfattar Ulf Kristersson som mycket övertygande när han säger att han inte på några villkor avser att förhandla med SD och att om SD bestämmer sig för att till exempel systematiskt rösta med S när det gäller budgetbesluten så är hans uppfattning att då måste regeringen avgå, säger Widman.

Vill sitta i regering

EU-parlamentarikern och partistyrelseledamoten Cecilia Wikström (L) tillhör de som vill släppa fram S-ledaren Löfven som statsminister. Hon tror inte på en M-ledd regering. Den kommer i omröstning efter omröstning att vara beroende av SD:s aktiva stöd.

- Jag är inte så naiv att jag tror att Jimmie Åkesson bara kommer att sitta tyst och gå med på allt. Det klart att de kommer att ställa krav, säger hon.

Wikström vill inte att L bara ska släppa fram en S-ledd regering, utan även ingå i den.

- Det bästa inflytandet som Liberalerna kan få – och det största ansvaret som vi kan ta – det är att vi är med och skapar en alldeles ny regering i mitten, säger hon.

Wikström tror att L kan få genomslag för till exempel en moderniserad arbetsrätt och slopad värnskatt i en sådan regering.

Kan inte bedöma

Varken Wikström eller Widman vågar bedöma vad partirådet kommer att besluta på söndag. Men Widmans egen bild är att stödet för att släppa fram en moderatledd regering har ökat under hösten.

När L i slutet av november förra året öppnade dörren för förhandlingar med S röstade 13 riksdagsledamöter för och 6 emot. I partistyrelsen var siffrorna 18 mot 7.

Partirådet behövde dock aldrig ta ställning till förhandlingarna med S som skedde i början på december, eftersom Centern var missnöjt med resultatet. Centern har de avgörande mandaten i regeringsfrågan.

Liberalernas partiledare Jan Björklund var däremot nöjd med förhandlingsresultatet.

Varnar för nytt block

De åtta riksdagsledamöterna varnar i debattartikeln för att "om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna så skapas med all sannolikhet det konservativa block Jimmie Åkesson önskar". Det skulle, enligt artikelförfattarna, göra svensk liberalism väsentligt svagare.

Allan Widman tror att partiet kommer att hålla samman efter att regeringsfrågan är avgjord, tack vare att det råder samsyn i de politiska sakfrågorna.

- Vi kommer att överleva det här även om denna stund är svår, säger han.