Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Strömstads kändaste hörna firar 40 år: "Känner stolthet"

Att en butik i en småstad som Strömstad i det närmaste lyckats bli en institution som både svenskar och norrmän vallfärdar till är minst sagt imponerande. Under 40 år har den familjeägda tygbutiken Hörnan byggt upp ett extremt stort utbud som måste beskrivas som unikt.

När makarna Elizabeth Forsberg och Jan Persson på nyårsafton 1979 tog över den lilla tygbutiken på Badhusgatan i Strömstad fick de en kanonstart. Mycket tack vare norrmän som under dåvarande spritstrejk tog sig över gränsen.

– Det kändes som hela Norge var här, det var långa köer till Systembolaget och det gav ringar på vattnet även för butiker som vår. Det kan vara en anledning till att vi tidigt fångade upp så många norska kunder, minns Elizabeth Forsberg.

På Hörnan i Strömstad finns tusentals tyger på metervara.

Tusentals tyger i butik

Efter några år flyttades Hörnan till en större lokal i samma byggnad. Där har de under åren byggt upp ett sortiment som är i det närmaste unikt för en tygaffär.

Ha koll på vad som händer på Hörnan i Strömstad här

– Vi har tusentals tyger på metervara och är vad jag vet en av de största tygbutikerna både i Sverige och Norge. Vi är väldigt noga med vad vi tar in, kvalitén är oerhört viktig för oss och det får inte vara slit och släng, säger Elizabeth som är den som sköter inköpen till butiken.

– Jag handplockar allt. I huvudsak kommer tygerna från England och Spanien. Mycket är också svensk design, även om väldigt lite tillverkas i Sverige i dag.

"Servicen är vår ledstjärna"

40 år efter starten driver Elizabeth fortfarande butiken tillsammans med Jan och nu även sonen Torkel. Den växande e-handeln ser hon inte som ett problem.

– Folk kommer till oss för att se och känna på tygerna. Och så vet de att vi har kvalitativa tyger. Så sent som i dag hade jag en kund inne som köpt tyger på nätet, men hon var inte nöjd och köpte nya hos oss, berättar Elizabeth Forsberg.

– Sedan är ju själva servicen vår ledstjärna. Den personliga servicen vi ger, med goda råd och hjälp att sy, kan du inte få på nätet.

Hjälpte till med nyrenoverade Skagerack

Personalen på Hörnan är inte bara på plats i butiken. De är ofta ute hos kunder för att hänga gardiner och montera solskydd, något som är en växande del av deras verksamhet.

– Det är mycket att ta hänsyn till när det gäller invändigt solskydd som man inte löser med en enkel rullgardin. Det kan till exempel handla om stora glaspartier, takfönster, specialformer och mörkläggning, berättar Torkel Forsberg.

Nyligen försåg Hörnan stadens nyrenoverade kulturhus Skagerack och Stadshusets stora salar med gardiner.

– Det var några jobb vi är väldigt stolta över, säger Torkel.

Turister återkommer

Trots att butiken ligger i en småstad har Hörnan alltså ett imponerande stort upptagningsområde. Både svenskar och norrmän åker långväga för att komma till butiken.

– Och under somrarna har vi väldigt många turister här. Många som varit i Strömstad tidigare vet att de ska till vår butik, säger Elizabeth stolt.

"Känner stolthet"

Den största förändringen som Elizabeth ser, jämfört med hur det såg ut för 40 år sedan, är att folk i dag är mycket mer medvetna om sina hem.

– Vi pratar ofta om att tyger är hemmets kläder. Vi ser också att männen är mycket mer involverade nu än tidigare, de tycker det är intressant att se hur gardiner eller kuddar kan förändra ett rum.

Hur skulle du sammanfatta de här 40 första åren?

– Jag känner stolthet. Jag är stolt över all bra personal och jag känner en ödmjukhet inför alla kunder som kommer tillbaka. Jag och Janne är gamla uvar som borde gått i pension för länge sedan men vi är nog mer passionärer än pensionärer. Kunderna säger att "ni får aldrig sluta" så okej, vi kör väl ett tag till.