Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Strömstadbornas vanligaste frågor inför trallsäsongen

Den milda vintern har gjort att vårkänslorna börjat bubbla lite tidigare i år. Det märks inte minst på Hälle Byggvaror i Strömstad där Johan Glans och gänget redan fått många frågor om vad man ska tänka på inför vårens altanprojekt.

Altanerna blir allt större, den trenden är tydlig. Det säger Johan Glans, som äger Hälle Byggvaror i Strömstad tillsammans med Henrik Holgerson.

– Förr var det okej med en altan på 10-20 kvadrat. Men i dag när man vill ha större matbord, en lounge och kanske inte vill klippa lika mycket gräs är det vanligare att vi snackar 60-70 kvadrat. Ibland upp till 100, säger Johan.

Läs mer om hur Hälle Byggvaror kan hjälpa dig med små och stora projekt här

Men det finns en del att tänka på innan man drar igång sitt stora vårprojekt. Här svarar Johan Glans på några av de vanligaste frågorna han får från sina kunder.

Vad ska jag ha för trallvirke?

– Det finns otroligt mycket att välja mellan idag. Impregnerat trä är fortfarande det vanligaste men vi ser att miljövänligare alternativ som ThermoWood (värmebehandlat trä) eller OrganoWood kommer starkt. Dessutom frågas det mycket efter underhållsfritt kompositmaterial. Inte sällan är det kostnaden som inleder diskussionerna. Sedan har vi givetvis lärk och andra ädlare träslag. Saknas det något kan vi ta hem det.

Vad ska jag ha för dimension på bjälklaget?

– Ofta ser vi att våra kunder planerat lite för klena dimensioner. Det får ju inte svaja, kaffekoppen ska stå still. Vår rekommendation är att det helst är 2-2,5 meter mellan bärlinorna som bär upp bjälklaget. Är det längre mellan dem kan du behöva kompensera avståndet genom att gå upp några virkesdimensioner men då blir det såklart lite dyrare. Det är i så fall billigare att lägga in en bärlina extra.

Henrik Holgerson och Johan Glans äger Hälle Byggvaror tillsammans.

Vad ska jag ha för trallskruv?

– Det beror lite på vad man bygger. Det vanligaste är ju rostskyddsbehandlad trallskruv (C4), den funkar ypperligt i de flesta fall. Men bor man nära havet så rekommenderar vi en rostfri syrafast (A4), den är det inte alla som har koll på. Den är något dyrare men det är värt pengarna på sikt.

Vad gäller när det kommer till tvätt, skötsel och underhåll?

– Till att börja med finns ju en massa trestegslösningar. Det kommer nya grejer hela tiden och det har vi här. Men sedan finns de som bara tvättar med grönsåpa och tycker det räcker. Efter vintern kan det vara bra med till exempel Grön-Fri, ett algdödande medel som stryks på trallen.