Anders Henriksson, landstings styrelseordförande, och statsminister Stefan Löfven, vid besöket på Länssjukhuset i Kalmar på onsdagen. "Det första vägvalet man måste göra är att endera så sänker man skatter eller så för man till investeringar i välfärden, vi väljer investeringar före sänkta skatter", säger Löfven.
Anders Henriksson, landstings styrelseordförande, och statsminister Stefan Löfven, vid besöket på Länssjukhuset i Kalmar på onsdagen. "Det första vägvalet man måste göra är att endera så sänker man skatter eller så för man till investeringar i välfärden, vi väljer investeringar före sänkta skatter", säger Löfven.

Löfven vill förbättra arbetsmiljön i vården

Det är fortfarande stor brist på vårdpersonal i landstingen på grund av en ökande efterfrågan, visar en rapport från Socialstyrelsen. Statsminister Stefan Löfven (S) säger att arbetsmiljön i vården ska förbättras.

ANNONS
|

Socialstyrelsen har undersökt tillgång och efterfrågan på vårdpersonal inom tio legitimationsyrken. Inget av landstingen har rapporterat att de har ett överskott på personal i någon av kategorierna. Tillgången på personal har visserligen ökat, men efterfrågan har ökat ännu mer, enligt myndighetens utredare Katarina Sandberg.

- Det kommer lite olika förklaringar, som ökade vårdbehov, fler patienter som är multisjuka och att det är en större efterfrågan på vården i dag än vad det kanske var för några år sedan. De rapporterar också stora pensionsavgångar och att det kan vara svårt att rekrytera personal till glesbygdsområden, säger Sandberg.

ANNONS

Kan drabba patienter

Landstingen har störst problem att rekrytera personal med yrkeserfarenhet. Särskilt saknas grund- och specialistutbildade sjuksköterskor, barnmorskor och olika specialistläkare. Det finns även en stor brist på psykologer.

Sven Karlsson, chefläkare på Skånes universitetssjukhus, säger att verksamheten påverkas när personalen inte finns.

- Vi har gjort en beräkning på hur många vårdplatser vi behöver för att ta hand om de patienter som vi ska vårda, om vi då har brist på sjuksköterskor kan vi vara tvungna att stänga ner delar av avdelningar, säger han.

"Släpp sjuksköterskorna"

Personalbristen leder till högre sjukskrivningstal och mer övertid, enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Hon vill att arbetsvillkoren och lönerna förbättras för att fler ska söka sig till vården och stanna kvar, och att landstingen blir bättre på att låta sjuksköterskor utbilda sig till specialister.

- Sjuksköterskebristen gör att chefer inte släpper dem för att vidareutbilda sig. Det blir ett moment 22, med för få utbildade specialister och fler sjuksköterskor som slutar eftersom de tröttnar, säger Ribeiro.

ANNONS

Löfven: Fler utbildningsplatser

Vid ett besök på Länssjukhuset i Kalmar kommenterar Stefan Löfven personalbristen med att regeringen satsat på att öka antalet utbildningsplatser för vårdyrken.

- Sedan ska vi naturligtvis förbättra arbetsmiljön också för dem som arbetar i vården. Det kan handla om arbetstider som behöver göras mer attraktiva och det kan vara andra saker, och det är därför vi redan har skjutit till det vi kallar en professionsmiljard, så att de som arbetar inom vården ska få bättre villkor, säger Löfven till TT.

TT

Fakta: Enkäten till landstingen

Socialstyrelsen genomförde en enkätundersökning i november i fjol där 18 landsting svarade på frågor om tillgången på tio legitimerade yrkesgrupper inom vården.

Inget av landstingen svarade att de har ett överskott på personal i någon av yrkesgrupperna. Bristen är störst på grund- och specialistutbildade sjuksköterskor, barnmorskor och olika specialistläkare.

Yrkesgrupperna i enkäten är barnmorskor, apotekare, receptarier, fysioterapeuter, läkare, psykologer, psykoterapeuter, sjuksköterskor, tandläkare och tandhygienister.

ANNONS