Priserna för bostadsrätter och villor ligger på många håll på ungefär samma nivå som för två år sedan. Arkivbild.
Priserna för bostadsrätter och villor ligger på många håll på ungefär samma nivå som för två år sedan. Arkivbild.

Stillastående priser men många bostadsaffärer

Bostadsmarknaden är fortsatt avvaktande med priser som rör sig sidledes. Samtidigt görs fortfarande många bostadsaffärer.

ANNONS
|

Efter säsongsmässigt lugna december och januari kom bostadsmarknaden i gång lite mer under februari.

Men prisrörelserna är fortsatt små och under februari var bostadsrätts- och villapriserna oförändrade jämfört med månaden före.

- Man kan säga att vi har gått in i en ny nivå och den rör sig inte tydligt vare sig uppåt eller nedåt. Det gäller inte bara senaste månaden, det ser likadant ut om man tittar tolv månader tillbaka, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS

Men, med vissa regionala skillnader, ligger priserna nu ungefär på samma nivå som de gjorde för två år sedan, på vissa håll något högre än då, enligt Sandegren.

Malmö sticker ut genom att bryta mot den allmänna trenden. I Stormalmö steg priserna på bostadsrätter med en procent under februari och i centrala Malmö ökade priserna två procent. Villapriserna lyfte tre procent i februari.

När det gäller antalet bostadsaffärer syns dock inga direkta förändringar, enligt honom. De ligger fortfarande på samma nivå som under 2018 och 2017, enligt Per-Arne Sandegren.

Under den senaste tremånadersperioden gjordes knappt 21000 bostadsrättsaffärer.

- Det kanske hade funnits anledning till oro om volymerna varit väldigt låga men det köps och säljs många bostäder. Det är stor omsättning på marknaden, säger han.

TT

Fakta: Prisstatistik för bostadsrätter

Prisstatistik villor:

Källa: Svensk Mäklarstatistik

ANNONS