"I många länder, inte bara i Sverige, har valet målats upp som ett vägval för Europa", säger statsvetaren Richard Öhrvall. Arkivbild.
"I många länder, inte bara i Sverige, har valet målats upp som ett vägval för Europa", säger statsvetaren Richard Öhrvall. Arkivbild.

Statsvetare: Klar uppgång för valdeltagandet

Ett högre valdeltagande i årets EU-val kan bland annat bero på att väljarna upplever valet som allt mer viktigt, menar statsvetaren Richard Öhrvall. EU-minister Hans Dahlgren (S) kallar det en seger för alla partier dagen efter valet.

ANNONS
|

Den preliminära siffran för valdeltagandet visar att drygt 53 procent av röstberättigade svenskar deltog i EU-valet. Det är en ökning jämfört med den slutgiltiga siffran på 51,1 procent i EU-valet 2014. De sena förtidsrösterna har fortfarande inte räknats.

Ökningen kan bland annat bero på att väljare upplevt att det är ett viktigt val, enligt Richard Öhrvall, doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

- Det är någonting vi får forska mer om men det är en hypotes. I många länder, inte bara i Sverige, har valet målats upp som ett vägval för Europa, säger han till TT.

ANNONS

Enligt Richard Öhrvall kan den slutgiltiga siffran stiga mer och nå upp mot 55 procent och vad vi nu ser är en trend om ett ökat valdeltagande som håller i sig.

Skillnad mellan olika val

Samtidigt ser röstningsbeteendet annorlunda ut jämfört med riksdagsvalet då det i högre grad är personer med hög utbildning som röstar i EU-valet, menar Richard Öhrvall.

- Den skillnaden är större i Europaparlamentsvalet än i riksdagsvalet och så har det varit tidigare också. När valdeltagandet är lägre så tenderar skillnaderna mellan grupperna att vara större. Om valdeltagandet sjunker så är det mer bland de mindre resursstarka grupperna. Det handlar bland annat om resurser och intresse, säger Richard Öhrvall.

Socialdemokraterna blev klart största parti i det svenska EU-valet med 23,6 procent av rösterna. Trots att det var en tillbakagång med omkring en halv procentenhet jämfört med 2014, så är EU-minister Hans Dahlgren (S) nöjd morgonen efter valet.

- Det är inte ovanligt att väljarna straffar partier i regeringsställning. Det har man väl sett lite till mans, även om bilden inte är helt entydig. Men vi socialdemokrater i Sverige håller ställningarna genom att behålla fem mandat i Europaparlamentet, säger han.

ANNONS

"Vill slå vakt om medlemskapet"

- Det är en stor positiv överraskning och glädjande för alla partier, att vi ökat valdeltagandet både i Sverige och runtom i Europa. Det visar att väljarna tycker att det är viktigt vad EU gör. Där kan vi betrakta oss som vinnare allihop, säger Dahlgren.

TT: Vad tror du att ökningen beror på?

- Jag tror att man under de senaste åren fått upp ögonen för betydelsen av medlemskapet i EU. Man ser att det finns behov av internationella samarbeten kring frågor som klimatet. Jag tror också att Brexit har medverkat till det, man har sett eländet där och man vill inte gå den vägen, utan man vill slå vakt om medlemskapet.

TT

ANNONS